İncirli Şaraphane

2012 yılsonunda açılan İncirli Şaraphane, Türkiye’nin en zengin kavı olma iddiasını taşıyor. Restoranda, 650’ye yakın şarap çeşidi olduğu belirtiliyor. Ülkenin diğer bölgelerindeki restoranların kavlarını görmesem bile bu iddianın İstanbul sınırları içerisinde gerçeği yansıttığını söyleyebilirim. Menüdeki şarap adedi başınızı döndürebilir; rakipleri yok.

IMG_5675

Soul Grup’un Kuruçeşme’de hizmete açtığı 3 katlı kompleksin her katı ayrı bir restoranla temsil ediliyor. En altta katta İncirli Şaraphane yer alıyor. İçeri girer girmez tasarıma vuruluyorsunuz, her yer şarap dolu, insanın tek tek eline alası ve hepsini inceleyesi geliyor. İlaveten, bir küçük, bir de büyük olmak üzere iki adet özel tadım odası var. Burada grup etkinlikleri yapılabiliyor. Bizler Gusto Şarap Kursu’nun 1. ve 2. etaplarına katılarak zamanımızın önemli bir bölümünü büyük tadım odasında geçirmiştik. Odaların atmosferi hoş.

Belirttiğim gibi İncirli Şaraphane ile tanışmamız, Gusto Şarap Kursları’na dayanıyor. Hocamız Mehmet Yalçın, İncirli Şaraphane’nin de danışmanı, kavın oluşturulması aşamasında önemli katkıları mevcut. Mekanın odun fırınında pişen pizzaları hoş, porsiyonlar doyurucu, en iyisi pizzayı arkadaşınızla, eşinizle, dostunuzla paylaşmak ve yanına bir şişe şarap açtırmak. Şarküteri bölümündeki ürünler üst kalite. Diğer yemeklerin detaylarını ise yazının ilerleyen kısımlarında paylaşacağım.

IMG_5679

Son bir yıldır İncirli Şaraphane’ye sık sık gitme fırsatı bulduk; ilk ziyaretlerimiz döneminde şarap fiyatları makuldü, bu kadar kaliteli bir mekanda uygun fiyatlı şarap içebilmek devrimsel bir uygulama idi. Zaman içerisinde fiyatlandırma politikaları bozuldu, şişelerin açılış fiyatları mekanın kuruluş felsefesi ile uyumsuz bir şekilde arttı. Bu nedenle ziyaretlerimizi azalttık. Zaten mühim olan fiyatlar değildi; restoranın kendi iddiaları ile çelişecek şekilde davranmaya başlamasıydı. Son zamanlarda fiyatların tekrardan olması gereken noktaya çekildiğini duyunca şans verelim dedik.

IMG_5681

Eh, mutlu da olduk. Fiyat politikası eskiye dönmüştü! Şaraplar ederinin 2 veya 3 katı ile çarpılmıyor, makul kar marjları ile satılıyordu. Artık gönül rahatlığı ile buraya gelebilir ve dostlarımıza önerebilirdik.

Ancak uzun dönemli diğer bir gözlemimizin devam ettiğini gördük. İncirli Şaraphane’nin garsonlarını genel olarak biraz lakayıt ve rahat buluyoruz; müşteri ile aralarındaki mesafeyi ayarlamak konusunda sorunları var. Bu durum can sıkıcılık seviyesine çıkmasa bile arada rahatsızlık yaratabiliyor.

Tattıklarımıza gelirsek:

IMG_5654

Başlangıç olarak tavuklu ve ördekli roll sipariş ettik; her iki malzeme lezzetini korumuştu, özellikle yanlarında gelen soslarla uyumları üst düzeydi, beğendik.

IMG_5658

IMG_5660

Ana yemekler ızgara somon ve organik tavuktu. Etlerin pişirme düzeylerinde, marinasyonda, aperatiflerde en ufak hata yoktu, bayıldık. Ana yemeklerimizin fiyat/performans oranını başlangıçlara kıyasla daha yüksek bulduk.

IMG_5664

IMG_5671

Final ise her şeyin üstündeydi, yediğimiz öğünler arasındaki gerçek yıldızlar tatlılardı. Tiramisu o kadar hafifti ki kaşıklaya kaşıklaya yedik ve ne zaman sonunun geldiğini anlamadık. Çikolatalı tart dolgun, yoğun ve bomba gibiydi, tek başınıza yemek yemek yerine paylaşmaya daha uygun. Ama şımarıklık yapıp bütün keki tartı kişi de yiyebilir çünkü ağızdaki kalıcılığı ve bol çikolatası bambaşka.

Bu yemeklerin yanına Paşaeli’nin bir beyazını yakıştırdık. Yemek deneyimimizden çok keyif aldık. Rahatlıkla ifade edebilirim ki İncirli Şaraphane, şu hali ile İstanbul’da şarap içilecek en keyifli mekan unvanını yeniden ele geçirmiş görünüyor. Umarız kuruluş felsefesinden sapmadan  devam eder. Çünkü burası gerçekten şarapseverler için özel bir yer, eşi ve benzeri yok.

Adres: Kuruçeşme Mh., Muallim Naci Cad., Nu:107, Beşiktaş/İstanbul
Rezervasyon: TheFork üstünden.

3 comments on “İncirli Şaraphane”

  1. Winesarap dedi ki:

    Umarım ziyaret edebilme fırsatı bulabilirim. Keyifli paylaşım olmuş ayrıca sayfa da oldukça profesyonel beyendim :)) incirli saraphane nin fiatlari niçin yükselmişti neden geri çekildi? ? Servis elemanları ne şekilde davranıyor? ? Bol tadimli günler olsun..

    1. Adım Adım Gurme dedi ki:

      Tasarımı beğenmenize sevindim. =) Siz zaten İstanbul’a gelin, yapacak şeyler birikti bana göre, haber verirsiniz. Neden yükseldiği konusunda bilgim yok aslında, sadece gözlemimiz mevcut. Ancak bir dahaki ziyaretime bu konunun detaylarını soracağım.

      Mesela son gittiğimizde, rezervasyonumuz olduğunu söyleyip, kontrol etmelerini rica ettik. TheFork isimli site üzerinden yapmıştık rezervasyonu ve hesapta indirim yapılacaktı. Garson gayet rahat, pazarları rezervasyona gerek yok, siz masanıza geçin dedi. Israrla siz kontrol edin rezervasyonu dedim, oflar puflar tavırlar takınıp ilgilenmedi. Ki buraya her hafta şarap kursu için geliyordum ben, orada da tavırlarını gözlemleme şansı bulmuştum garsonların. Burasının bir şarap barı olduğunu halen tam kavramamışlardı, alelade bir restoran idi sanki. Şarap servisi konusunu tam öğrenmeyenleri bile vardı.

  2. sscingoz dedi ki:

    her ne kadar Ankaralı olsamda yolum düşerse İstanbul’a denerim İNCİRLİ ŞARAPHANE’yi servis ve ikramlar memnun etmezse vay halinize.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir