Asia Chai Art

Avrupa’ya, özellikle Fransa’ya gidenler çok fazla “Çay Dükkanı” ile karşılaşmışlardır. Pek çok Şarap Kavı da önlerine çıkmıştır. Gelişmiş ülkelerde, yeme ve içme alanındaki uzmanlaşmanın artması sonucudur bu durum. Mesela siz çaya meraklı olabilirsiniz ancak bu işe yeterince zaman ayıramıyorsunuz, zevklerinizi keşfedemiyorsunuzdur. İşte bu işin uzmanı kişiler sizler adına bu işi yapar, bir nevi danışmanınız olurlar. Dünyanın dört bir yanından çayları/şarapları getirir, sizler için test eder, piyasadaki eğilimleri takip ederler.

IMG_5619

Çay milli bir içecek sayılır. Ancak çay konusundaki genel bilgi seviyesi üstünkörüdür. Herkes bol bol içer ama pek bir şey bilmez. İşte bu işi çözmeyi kafasına koymuş Halil ve Aylin Ulaş Çifti. Kendilerini çay konusunda yetiştirmişler; düşünün dükkanı açmadan önceki bütün tatillerini hangi ülkenin çayı güzel, nerede nasıl bir çay tadabiliriz diyerek planlamışlar. Bu işe sevgiyle ve aşkla yaklaşmışlar. 2012 yılında ise Asia Chai Art’ı açma kararı vermişler.

IMG_5614

Amaçları, çayın binlerce yıllık kültürünü yaşadıkları topraklara taşımak, gelecek nesillere aktarmak. İçeri adımınızı atar atmaz, sizleri pek çok aksesuar karşılıyor; demlikler, çay bardakları, özel sunum setleri. Bunların hiçbiri öylesine seçilmemiş. Mesela bu çaydanlık neye yarar diye sorarsanız, özel yapılan seramiğin kaç derecede fırınlandığından, ısıyı ne kadar iyi muhafaza ettiğinden, hangi ihtiyaca cevap verdiğinden bahsedeceklerdir.

IMG_5617

Asıl konumuza dönersek burada pek çok Çay var! 50’ye yakın çeşit mevcut; dediklerine göre çeşitleri artırma şansları var. Bunu belirleyecek olan şey insanların değişik çaylara ilgisi olacak. Çay mevzunda da diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi en önemli şey Teruar. Yani çayın hangi yükseklikten, toprak yapısından, iklim koşullarından damıtılarak geldiği. Diğer bir noktada bu aşamadan sonra nasıl işlendiği. Üretim ve işleme sürecine göre beyaz, yeşil, sarı, oolong, siyah, pu’erh, bitki ve meyvelerden yapılmış çay çeşitleri ortaya çıkıyor. Çaylar arasındaki farkları uzun uzun anlatmayacağım çünkü bu işi benden daha iyi yapacak kişiler dükkanda sizleri bekliyorlar. Çayları gönlünüzce tatmak serbest, zevklerinizi keşfetmeniz için olanak var.

IMG_5632

Vurgulamak gereken tek bir şey var: Çaylardan zevk almak istiyorsanız, nasıl demleneceğini öğrenmelisiniz. Satılan çayların üzerinde bu konuda detaylı yönlendirmeler mevcut, çayın hangi sıcaklıktaki suda kaç dakika demlenmesi gerektiği belirtilmiş. Güzelim çayları doğru şekilde servis etmezseniz onları heba edeceğinizi bilesiniz. Sıra geldi en beğendiğim çaylardan bahsetmeye…

tumblr_n3a5tnDoZh1qk0z6co1_500

Jasmine Dragon Pearl: Ben ki yeşil çay sevmem diye bilirdim kendimi, bu arkadaş bütün tabularımı yıktı. Yaseminli yeşil çaya bayıldım. (Yeşil çay General Iroh‘un da favorisidir.)

Milk Oolong: Çoğu sabah süt içerek kahvaltı ediyorum. Bu arkadaş da süt buharıyla fermente edilmiş, zaten bunu duyar duymaz aradığımı buldum diye haykırdım. Rahat içimli, kokusuyla başınızı döndüren bir çay.

Rooibos Vanilla Bourbon: Bourbon deyince viski sever arkadaşlarda bir hareketlenme olmuştur. Çayın kokusu İ-NA-NIL-MAZ! Tattaki vanilya aroması ayrıca vurucu.

Bunların haricinde yakında piyasaya sunulması planlanan ve kendilerinin yaptığı hoş bir karışımları var, sorup denemenizi salık veririm.

IMG_5627

Asia Chai Art, herkesin kendinden bir şey bulabileceği, genel olarak anlatacakları olan bir dükkan. Zaten sahipleri hikayelerini anlatmak için hevesli, yeter ki siz onları dinlemeye istekli olun ve yolunuzu buraya sık sık düşürün.

IMG_5636

Adres: Erenköy Mah., Şemsettin Günaltay Cad., Nu.: 121/A, Kadıköy/İstanbul
Rezervasyon: Gerek bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir