8. Türkiye Sommelier Yarışması

8. Türkiye Sommelier Yarışması geçtiğimiz günlerde IWSA’nın ev sahipliğinde gerçekleşti. İki etaptan meydana gelen sınavın ilk bölümü test ve mülakat kısmını içerirken, ikinci bölüm ise uygulamadan oluşuyordu. Başarılı olan üç yarışmacı öğleden sonraki uygulamalı etapta yarışmaya hak kazandı. Ancak işin güzel yanı ilk üçe kalan yarışmacının sabahki performansı uygulama etabına yansıtılmıyor; yani yarışma onlar için yeniden başlıyordu!

IMG_7456 (Medium)

İlk üçe kalan yarışmacıları tanıtmak gerekirse:

1) Alp Açık (Ulus 29)
2) Elena Shishkina (Zuma)
3) Mustafa Zorluoğlu (Sunset)

Juri üyelerinin yer aldığı masalar kalabalık; aynı zamanda uygulamalar da burada, üyelerin gözleri önünde yapılacak.

Masalardaki bazı isimler;

• Ayça Çiğdem Budak Melek (IWSA Yöneticisi)
• Rudolf Van Nunen (Şef)
• Taner Öğütoğlu (Gustobar Kurucusu)
• İsa Bal (Master Sommelier, Fat Duck Restoranının Baş Sommelier’i ve 2008 Avrupa Sommelier Yarışması Şampiyonu)
• Oğul Türkkan (Türkiye Sommelier Derneği Başkan Yardımcısı)
• Mohamed Hammam (Chaine des Rotisseurs Türkiye Başkanı)
• Niso Adato (Chaine des Rotisseurs Yönetim Kurulu Üyesi)
• Stephan Vattepain (D.ream Group Baş Sommelieri)
• Randy Mays (Türkiye Sommelier Derneği Başkanı)
• Raoul Duclos (Swiss Hotel F&B Direktörü)

İkinci etap olan uygulama kısmı 6 bölümden oluşuyor. Yarışmacılar tek tek yarışıyor, biri içerideyken, diğerleri onu dışarıda bekliyor; yarışma içindeki dil İngilizce. Sorular Oğul Türkkan tarafından soruluyor ve ilki: Hayali restoran konukları istedikleri bir şarabı seçiyor ve yarışmacıdan 8 dakikalık sürede şarabı dekante ederek sunum yapması bekleniyor.

IMG_7534 (Medium)

Sırada yemek-şarap eşleştirmesi var. Konuklar yine şaraplarını seçmişler ve yarışmacılardan şaraplara eşlik edecek Türk Yemekleri önermeleri isteniyor. Bu aşamada İsa Bal, seçilen şarapların isimleri, teruarları ve genel özelliklerinden bahsediyor; tam yarışmacılar biraz rahatlıyor, muhtemelen bu şaraplarla eşleştirecek yemekleri rahatça bulabiliriz diye düşünürlerken İsa Bal ekliyor, “Söylemeyi unuttum, bir misafirimiz vejeteryan…” Mesela eşleştirilmesi istenen şaraplardan biri Barolo, genelde yağlı kırmızı etle hatta kuzu gerdanla eşleştirilen bu şarap, söz konusu vejeteryan misafir olunca yeşil fasülye ve patlıcanla eşleştiriliyor; yarışmacılarımız hünerlerini konuşturuyorlar.

Şimdiki uygulama seansı için masalarda 4’er tane kadeh var. Sorun şu: Servis görevlisi garson hangi bardakta, hangi içecek olduğunu karıştırmış. Sommelierlerimiz koklayarak, renginden ve tadından bu içeceklerin hangileri olduğunu tahmin edecekler. Ardından, içki kültürü üzerine birkaç soru soruluyor. Rakının ilk olarak hangi yüzyılda yazılı bir kaynakta geçtiğinden, şarap isimden üretici ve üzümlerin nerede yetiştiğine kadar farklı türlerde sorularla yarışmacıların bilgileri sınanıyor.

Masaya bir kadeh kırmızı, bir kadeh de beyaz şarap getiriliyor, yarışmacıdan istenen ise kör tadımın ertesinde şarabın özelliklerini değerlendirmeleri ve bu şarapları müşterilere tanıtarak satmaya çalışmaları. Bu kısmın ardından gelen soru gerçekten değişik: “Arakçıyan Esnafı nedir, kimdir?”. Şaşıran yarışmacılar kelimenin kökeninden hareketle bazı tahminlerde bulunsalar bile doğru cevap çıkmıyor. Meğerse Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesine göre rakı esnafına, arakçıyan esnafı denilirmiş; Araki, terleten anlamına gelirken, görünüşe göre rakı da bu kelimeden türemiş. Yarışma sürüyor, İki çeşit üzüm ismi söyleniyor ve bu üzümlerin kırmızı ya da beyaz şaraplık üzüm olup olmadığı ve hangi ülkede yetiştiği soruluyor.

• Zweigelt-Kırmızı-Avusturya
• Grillo-Beyaz-İtalya

Son olarak masada Vodka, Kahlua, şeker şurubu, espresso ve kokteyl araç gereçleri yerini alıyor. Geçtiğimiz Şubat ayında vefat eden, Espresso Martini’nin yaratıcısı Dick Bradsell anısına yarışmacılardan bu imza kokteyli yapmaları isteniyor. Yarışmanın sponsoru da olan Nespresso’larda espressolar yapılıyor, shakerlar sallanıyor ve kokteyller jürinin beğenisine sunuluyor.

IMG_7482 (Medium)
Şimdi terleme sırası jüri üyelerinde, yarışmacıları değerlendirme zamanı. Yaklaşık bir saat süren oylamalar sırasında, biz gibi izleyiciler Kayra’nın keyifli şaraplarıyla terasın keyfini çıkarıyorlar.

Ve sahnede Niso Adato. Sonuçlar açıklanıyor;

Birinci, Mustafa Zorluoğlu
İkinci; Alp Açık

Şampiyon Mustafa Zorluoğlu, The Association de la Sommellerie Internationale’nin Avusturya’da gerçekleştireceği “14th A.S.I. Contest of the Best Sommelier of Europe”da, ikincimiz Alp Açık ise Chaine des Rotisseurs tarafından Liechtenstein’da düzenlenecek “The Jeunes Sommeliers Competition”da ülkemizi temsil edecekler. Seramoniden sonra finalistlere yarışmanın bir diğer sponsoru olan Gustobar’da Coravinler hediye ederek, onları ödüllendiriyor.

IMG_7527 (Medium)

Etkinliğe dair en önemli gözlemimiz ise katılan herkesin şarap sevgisinin ve bilgisinin üst düzeyde olmasıydı, yarışma kuvvetini buradan almıştı. Finalisterimize bir sonraki etapta başarılar diliyor ve başarılar kazanacaklarına inanıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir