Şarap ve Uzakdoğu Mutfağı

Şarap ve Uzakdoğu Mutfağı, söz konusu eşleşmeler ise gayet iyi bir ikili; kışkırtıcı ve ezber bozan denemeler yapmak için uygun. Bizler de bu düşünceden hareketle Ortaköy’deki China Bigbox‘ta çeşitli beraberlikler yaratmaya çalıştık, bakalım ortaya neler çıkmış.

Buharda pişmiş Çin Mantısı ile açlığımızı bastırıyor, yanında Küp‘ün Epic(o) Chardonnay‘ini yudumluyoruz, rekolte 2011. %30 Amerikan ve %70 Fransız meşe fıçılarda olgunlaşan şarabımız, meyvemsiliğinin yanı sıra kuvvetli şekilde meşe aromalarını da barındırıyor. Asiditesi yerinde ve uzun bitimli bir beyaz.

Ardından pek bi’ beğenimizi kazanan Limon Soslu Crispy Tavuk masaya geliyor, içinde kırmızı biber ile tatlı ekşi sos var. Yemeğimiz, tatlının, ekşinin ve acının kararında kullanıldığı, hiçbirinin öne çıkmadığı ama hepsinin varlığını hissettirdiği güzel bir denge içerisinde. Bu çıtırla hem yağlılığını kessin, hem de sosun damaktaki yoğunluğunu temizlesin diye Chamlija‘nın soğuğa alışkın bağlarından gelen Riesling‘lerle yaptığı 2015 rekolteli ve yüksek asiditeli beyazını eşleştiriyoruz. Çeşit çeşit tatlar damağımızı kaplıyor, limon sadece sos olarak kalmaz ve şarabın asiditesi ile form değiştirip kendini hissettirirken, bir yandan da damağımız ferahlıyor ve rahatlıyor. Eşleşme başarılı, denendi ve onandı.

Sıra geldi Sushi ve şaraba, uçan balık yumurtası ve çıtır patates parçaları ile bezeli, avokado lezzetinin içine işlediği bu bebek Chamlija‘nın 2015 rekolteli Quartz Fume Sauvignon Blanc‘i ile çok iyi gitti ve sushinin damağımızda bıraktığı bütün aromalar adeta patladı!

Crunchy California Roll‘un hastası oluyoruz! Dışı çıtır ve damakta fazlasıyla eğlenceli. Yanı sıra yudumladığımız Arcadia‘nın 2013 rekolteli Pinot Gris‘i ise meyvemsiliğini büyük oradan yitirmiş ve yalnızca ferahlatma işlevi görüyor.

Ve karşınızda Crispy General Tso Tavuk, taze soğan, acı sos ve susam ile zenginleştirilmiş; önce Pinot Noir‘den yapılma Chamlija Felix Culpa 2014, sonrasında Küp Epic Merlot 2011 ile denedik. Maalesef Felix Culpa düşük gövdeli ve narin yapısıyla yemek için hafif kaldı; Epic Merlot ile aralarındaki uyum ise mükemmeldi, adeta ruh ikizi oldular.

Tatlımız gayet sade, Bal Soslu Kızarmış Muz ve Kızarmış Ceviz ikilisi. Damağımızdaki eşlikçisi şarap dünyamızın en özel ve güzellerinden, Diren‘in Mahlep‘i, yüksek alkollü, mayhoş ve mükemmel bir likör şarap. Biraz kıtır ceviz, bir yudum Mahlep, biraz çıtır muz, bir yudum Mahlep ve sonrasında yudum yudum Mahlep formülü ile geceyi sonlandırıyoruz. =)

Bu denemelere devam etmek istiyoruz çünkü çok eğlenceli, hatta Sushi&Şarap birlikteliğine özel geceler dahi düzenlenebilir, kim bilir belki de beraber bir şeyler yaparız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir