Belgrad Bira Dünyası

Belgrad’taki kraft bira dünyası bu aralar çok ama çok iyi durumda. Şehrin genç ve canlı yapısı biracıları besliyor, çoğaltıyor. Zaten bu yazıyı, Belgrad’a yaptığım ve biraya doyduğum seyahatten sonra yazmaya karar verdim çünkü öyle güzel biralar içtim ki kimse bunlardan mahrum kalmamalıydı.

Valla inanıyoruz!

Buradaki devrim, şu an en bilinen kraft bira markası olan Kabinet’in 2014’te kurulmasıyla başlıyor. O zamanlar piyasadaki kraft bira üreticisi sayısı 5-6 tane. Aradan sadece 3-4 yıl geçmiş olmasına rağmen, 30’un üzerinde bira üreticisi sahnedeki yerini almış durumda.

Kabinet’in etiketleri çok güzel.

Peki nerede içilecek bu biralar, hemen sıralamaya başlayalım.

Samo Pivo’nun barı. Bunlar da fıçıdan servis edilen biralar.

Samo Pivo

Samo Pivo, dilimize “Sadece Bira” olarak çevrilebilir. Belgrad’da 3-4 gece kaldım ama boş bulduğum her an kendimi Samo Pivo’ya attım. Öyle rahat bir yer ki… 10 numara ortamı var, 15-16 tane bira musluktan servis ediliyor, şişe/kutu bira menüleri de gayet geniş. Barın başına gidip biraz sohbet edip, biraya karşı olan ilgini anlatırsan, musluktan biraları denetiyorlar, sonra beğendiğini söylüyorsun. Delikanlı çocuklar.

Mekanda yiyecek olarak sadece cips var, o kısmı pek sallamamışlar. Ama dışarıdan ne istersen getirip yiyebiliyorsun. Pizzanı, hamburgerini, kuru etini, peynirini kap gel. Mis! Son olarak kredi kartı geçmediğini belirteyim, nakit çalışıyorlar. Girişi izbe ve terk edilmiş bir pasajın oradan, ona da şaşırma. Bu arada mekanın web sitesi çok güzel. Hangi biraların servis edildiği falan belirtilmiş. Mutlaka incelenmeli.

Adres: Balkanska 13

Dogma’daki mini tadım setimiz.

Dogma Brewery and Dogma Tap Room

Buraya gidişimiz o kadar maceralı oldu ki ömrü hayatım boyunca unutabileceğimi sanmıyorum. Bir ara bayağı bayağı kaybolduğumuzu sandık arkadaşlarla ama neyse ki sonrasında bulduk ve tabelasını ilk gördüğümüz anda herkes büyük bir rahatlama yaşadı. Burası Belgrad’ın Kabinett’ten sonra en büyük ikinci butik biracısı olan Dogma’nın üretimhanesi. (Web sitesi güzel, incelenmeli.) Ayrıca, bir de güzelinden bar yapmışlar, hem fıçıdan hem de şişeden çeşit çeşit Dogmalar içilebiliyor. Keyifli bir ortam. Samo Pivo’da olduğu gibi yiyecek yok ama yine dışarıdan istediğini getirip yiyebiliyorsun. Bu tarzı sevdim.

Gitmişken mutlaka Dogma’nın bütün biralarını iç, yine de öneri vermem gerekirse, Flying Dogma Galaxy IPA, Hoptopod IPA ve Miss Quince Pale Ale’ı özellikle beğenmiştim. Burası merkeze uzak ama ne yap et, birayı seviyorsan git derim.

Adres: Radnička 3

Ortam böyle.

Majstor Za Pivo

Kabinet’in mekanı. Burada fıçıdan birkaç çeşit bira servis etseler bile asıl olayı yerli ve yabancı pek çok değişik biranın bulunabileceği bir bira butiği olması. İstediğiniz birayı seçtikten sonra, hemen açıp içebiliyorsunuz. Çıkarken boş şişeleri saydırmak yeterli. =)

Ayrıca iç tasarımı da şahane, şerberçiotu şeklinde bir tepe lambaları var ki bayılmıştım.

Adres: Ulica Zorza Klemansoa 18

 

Krafter

Şirin mi şirin bir mahalle barı. Gittiğimde kendimi hemen ortama kaptırıp, mahalleli gibi hissetmiştim. Bu havayı vermis olması önemli. Bira çeşitliliği çok fazla değil ama az da değil.

Adres: Strahinjica Bana 35

 

Gunners Pub

Buraya gidemedim ama çok güzel göründüğünü söylemeliyim. Metal şişe kapakları ile hoş bir tasarım yapmışlar. Sanki görmek lazım. Bu arada Gunners, tabii ki Arsenal’e gönderme. Yaşasın Premier Lig!

Adres: Brace Jugovica 2

 

Miner’s Pub

Adından da anlaşılacağı üzere, yer altında güzel bir pub. Gidemesem de önerilerimin arasına ekledim.

Adres: Rige od Fere 16

One comment on “Belgrad Bira Dünyası”

  1. Raif dedi ki:

    Teşekürler vermiş oldunuz bilgiler için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir