Yeni Yıl İçin Hediye Önerileri – 2018

Sorumuz net, yemekten ve içmekten hoşlanan birine yılbaşında ne hediye alınır. Bu soruyu kendimden hareketle yanıtlamaya çalışacağım, bir nevi ben ne isterdim yazısı denebilir. Liste halinde ilerleyelim.

1) Güzel Bir Şarap

Bu yılbaşı için 1,5 LT’lik Playa aldım bile.

Şöyle güzelinden bir şarap her zaman mutluluk verir. Ancak öyle marketlerde falan kolayca bulunabilecek bir şey değil de değişik ve zor bulunan bir üreticinin şarabını sevdiğine hediye etmek daha iyi olacaktır. En azından onun için gerçekten uğraşıp, değişik bir şeyler bulduğun mesajını verebilirsin. Alacağın şarabı seçmek için benim “En İyi 10 Yerli Şarap” listelerimden yararlanabilirsin. (Bkz. 2018, 2017, 2016 ve 2015)

Tabii böyle şarapları bulmak kolay değil, özel şarap butiklerine falan uğramak lazım ki kocaman İstanbul’da bile bunlardan pek az var. Onun için de “Nereden Şarap Alınır?” yazıma göz atabilirsin.

2) Biranın Başı Kel Mi?

TAP 5 çok güzel bira.

Tabii bira deyince yalnızca bir tanecik birayı hediye olarak almaktan bahsetmiyorum. Mesela Gara Guzu’nun tam 8 farklı çeşit birası var. Böyle 8’ini de alıp güzel bir set oluşturup hediye ettin mi senden kralı olmaz. Hatta oturur, sırayla tadarsınız. Hangisini beğendiğiniz üzerine konuşursunuz. Veya şöyle bir set de yapılabilir, mesela yalnızca IPA türü biralara odaklanabilir. Pablo’nun IPA ve Amerikan IPA’sı, Tuborg’un Frederik’inin IPA’sı, Gara Guzu 4C ve Zıkkımm IPA ilk aklıma gelenler. Yok yabancı bira olsun dersen, Akaretler’in girişindeki Craft Beer Lab’e uğra ve oradan ne istiyorsan al.

3) Viski De Yakışır

Piyasaya yeni çıkan Jameson Caskmates Stout Edition ilginç bir hediye olabilir.

Viski en zayıf olduğum alanlardan biri, o nedenle bu konuda öneri vermek için seni sevdiğim ve güvendiğim birkaç siteye yönlendireceğim:

“Viski Nasıl İçilir?”Keyif Adamı. Önce bu yazıyı okuyup, hediye ettiğin viskinin nasıl içilmesi gerektiği konusunda ahkam kesebilirsin.

“Yılbaşı için Viski Önerileri”VeViski. Hediye demişken, bu yazıda önerilen viskiler gayet güzel.

4) Kadeh/Bardak, Olmazsa Olmaz

Sağ ve soldaki kadehler Zalto. Şarap Alman Riesling’i. 😀

Mesele şarap kadehi ise Zalto bu işin şahikası, Universal modeli cidden harika. Ancak biraz pahalı. O nedenle daha uygun fiyatlı bir şey arıyorsan Paşabahçe’nin Nude serisindeki Stem Zero’lar makul. Bir Beyaz Şarap Kadehi, Bir de Kırmızı Şarap Kadehi gider.

Bira bardağı söz konusu ise Paşabahçe’ninkiler güzel. 4’lü bir hediye seti oluşturulabilir.

Viski için evde Nude serisindeki “Vintage” isimli ürünü kullanıyorum. Çok şık bir bardak. Bir de Glencairn denen tipteki bardakları beğeniyorum. Ancak ülkemizde bulmak kolay olmuyor.

5) Kahveciler Gelin

Ülkemizde yaşanan kahveci patlaması, kahve severleri de artırmış olabilir. Bu nedenle onları görmezden gelmek olmazdı. Bir kere Aeropress süper bir hediye. Onunla nasıl kahve yapılacağını öğrenmek kolay. Bu nedenle düşünülebilir. Chemex, Hario V60 gibi kahve demlemek için başka aletler kullanılan yöntemler de var ama başlangıç için Aeropress bana göre en ideali.

Bir de kahveyi evde öğütmek çok önemli. Ben Delonghi KG 79 kullanıyorum. Memnunum, öneririm. Söylemeden geçemeyeceğim, Nude’un Delizia isimli espresso bardakları da şahane.

Son olarak farklı bölgelerden gelen kahvelerden bir potpori yapılabilir. Benim kahve çekirdeği konusundaki favorilerim Petra ve Kronotrop.

6) Herika Ajandalar

Yılbaşında şarap masası kuracağım ancak pek çok evde rakı masası kurulacağı kesin.

Rakıyı pek fazla içmiyorum ama ajandalarına bayılıyorum! 2019 yılı için çıkartılan “Yeni Nesil Rakı Ajandası” ve “Rakı Ajandası” nefis olmuş, önerilir.

Bir de pahalı mahalı ama Moleskine’in ajandaları neredeyse fetiş objem haline gelmiş durumda. “Bira Ajandası” ve “Şarap Ajandası” şık. Bunları satın alman için özel bir internet sitesi öneremiyorum çünkü neresi güvenilir bilemiyorum.

7) Poster Her Eve Lazım

Sefiyoruz.

Vallahi bu başlığı asıl olarak Somelyer’in posterlerini anlatmak için açtım. Posterler şukela, ayrıca yapacağın alışverişin bedelinin yeni nesil sokak hayvanları koruma derneği Çak Bi Pati‘ye bağışlanacak olması da ayrıca güzel.

8) El Yapımı Seramikler

Seramik son zamanlarda yükselen bir değer. Çok güzel ürünler yapanlar var. Tabağı, çanağı, fincanı derken mis gibi şeyler ortaya çıkarıyorlar. Ben birkaç tane markayı aşağıya bırakıyorum ama biraz ararsan sen de pek çok şey bulabilirsin.

EsWorks, Elçin Demiröz

Müj Design, Müjde Mısırlı Zoto

Touline Ceramics, Tülin Bozüyük

One Ceramic, Sultan Selim Kır

Vedat Bey, şuraya bir imzanızı alabilir miyim? İsim olarak Adım Adım Gurme yazabilirsiniz.

9) Peki Ya Kitap?

Son zamanlarda okuduğum veya bana önerilen kitapları aşağıya bırakıyorum.

* Vedat Ozan – Kokular Kitabı I, II ve III

* Ophelie Neiman – Kim Korkar Şaraptan?

* Rick Kempen – Bira

* Rod Phillips – Alkol Tarihi

* Anthony Bourdain – Mutfak Sırları

* Rakı Gastronomisi

* Takuhi Tovmasyan – Sofranız Şen Olsun

* Etienne Davodeau – Cahiller, Karşılıklı Bir Aydınlanma Hikayesi

* Reyhan Yaman – Likör Hikayeleri

* Murat Belge – Tarih Boyunca Yemek Kültürü

* Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber – Peynir Aşkına

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir