Cahiller

Kısa adıyla Cahiller, uzun ifadesiyle Cahiller, Karşılıklı Bir Aydınlanmanın Hikayesi muazzam bir çizgi roman. Beni kendine aşık etti. Bir tarafta bir çizer, Étienne Davodeau var; diğer tarafta şarap yapımcısı Richard Leroy bulunuyor. Étienne bir gün gidip de Richard’ın kapısını çalıyor; ona bir teklifi var ve şarap hakkında her şeyi öğrenmek istiyor. Karşılığında Richard’a vereceği şey ise dokuzuncu sanatın büyülü dünyası. İşte hikayemiz böyle başlıyor. Kumdan Sayfalar isimli site bu durumu güzel izah etmiş: “Şarap üreticisi, çizgi roman alemi hakkında, çizgi roman üreticisi ise şarap üretimi hakkında cahil. Alın size Cahiller. İki taraf da kendi dünyasının kapılarını muhatabına açıyor ve ondan da çaba göstermesini isteyerek bilgilendiriyor. Alın işte Bir Aydınlanma Hikayesi.”

Étienne ve Richard

Sayfaları çevirdikçe Étienne’in doğanın döngüsünü, bağcılığı, üzümü ve şarabı öğrendiğini görüyoruz; bir yandan da Richard, farklı türlerde ve değişik yazarların çizgi romanlarıyla tanışıyor, hatta çizgi romanla ilgili fuarlara bile katılıyor. Tabii ki her an karşılıklı oturup, konuşuyor ve tartışıyorlar. İkilinin dönüşümü öylesine güzel işleniyor ki okuyucuyu avucunun içine alıveriyor. Eğer şaraba merakın varsa bu eser eşsiz, öyle güzel detaylar var ki okudukça insanın yüzünü gülümsetiyor. Zaten Loire Vadisi’nden Richard tam bir deli, Chenin Blanc onun sevgilisi ve şarabını aşkla yapmayan kimsenin ürününü beğenmiyor, hemen verip veriştiriyor ancak ne mutlu ki bu sayede Étienne müthiş şeyler içiyor. Tabii aynı ilişki tersine de işliyor, Étienne, Richard’a okutacağı eserleri öyle incelikli bir şekilde seçiyor ki bu işin piri olduğunu gösteriyor.

Richard ve Étienne

Bu arada Cahiller’i yalnızca şarapseverler için bir çizgi roman seviyesine indirgemek istemem, Étienne, çizgileri ve hikayeleştirmesiyle ele aldığı konuyu herkesin ilgisini çekecek ve kendinden bir şey bulabileceği, hatta kendine bir şey katabileceği kıvama getiriyor. En azından işlerini çok seven ve disiplinli iki adamın nasıl da ince eleyip, sık dokuduğu görülebiliyor.Baobab Yayınları’ndan çıkan Cahiller konusunda güzel ve özel bir anım olduğunu da söylemek isterim. Şöyle ki Gustobar, Türkiye’nin en büyük şarap etkinliklerinden biri olan Sommeliers Selection’ın ikincisini 17-18 Şubat 2018’de düzenleyeceğini açıklamıştı. Ben de Gustobar ailesini yakından tanırım ve onlara dedim ki “Cahiller” mutlaka bu etkinlikte yer almalı. Gittim bu eseri Fransızca aslından çeviren Doğan Şima’ya durumu anlatan bir e-posta gönderdim; gel, etkinlikte stant aç, herkes bu güzel çizgi romanla tanışsın dedim. Memnuniyetle kabul etti ve etkinliğe geldi. Tanışınca böylesine müthiş bir eseri dilimize kazandırdığı için kendisine teşekkür ettim. Gözlemlediğim kadarıyla Cahiller’i ilk kez orada gören şarapseverler de pek mutluydu.

Nihayetinde, bu kitaptaki her bir bölümü okuduktan sonra mutlaka şarap içmek isteyeceksin, şarabı aş ereceksin, damaktaki o şen havayı arayacaksın; bu nedenle zulanda birkaç güzel şişe olduğundan emin ol ve onları içmekten çekinme. Şerefe!

 

Önerilen Ek Okuma ve İzlemeler:

1) Vedat Milor – Ünlü bir çizgi romancı bütün bir yılını küçük bir şarap üreticisinin yanında geçirmeye karar verirse…

2) Vedat Milor – Cahiller: Karşılıklı Bir Aydınlanmanın Hikayesi

3) Türkay – Cahiller, Karşılıklı Bir Aydınlanmanın Hikâyesi

3) Plastik Ahtapot – Cahiller

4) Alex DuebenEtienne Davodeau is One of “The Initiates”

5) Wine Searcher – Trading Places: Comic-Book Artist & Winemaker

6) Guillaume Bodin – Richard Leroy – Wine tasting – Wine country trips

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir