Şaraplık Yerel Üzümler – Kalecik Karası

KALECİK KARASI

Kalecik Karası, Ankara’nın Kalecik ilçesinden ismini alırken; özellikle Kızılırmak Nehri’nin çevresindeki yamaçlarda, karasal iklim şartlarının yumuşaması sayesinde yetiştirebilir ve gerçek lezzetini bu topraklarda bulur. Mordan ve maviden siyaha çalan Kalecik Karası, orta boy taneli ve kalın kabukludur. Günümüzde, Denizli platosunda ve Trakya’da da yetiştirilen bu zarif üzüm, asiditesi yüksek ancak taneni düşük şaraplara hayat verirken, aromatik ve meyvemsi yapısıyla ağız sulandırır. Genellikle orta gövdeli şaraplar ortaya çıkartan Kalecik Karası, açık yakut bir renge sahiptir. İşte bu kendine has rengiyle diğer yerli kırmızı şaraplık üzümlerden ayrılan Kalecik Karasını kokladığında pamuk şekerinin yanı sıra frambuaz, kiraz, vişne, ahududu, böğürtlen ve çilek gibi kırmızı meyve aromalarının burnunda dans ettiğine şahit olursun. Taneni fazla hissettirmemesi nedeniyle enerjik ve canlı şaraplar veren Kalecik Karası, damakta akıcı olup, lıkır lıkır içilir. Kimi kaynaklarda bu üzümden yapılan şarapların yıllanamayacağı belirtilse de böyle bir iddia gerçeği yansıtmamaktadır. 20-30 yaş aralığında şahane Kalecik Karaları içmiş biri olarak bunun garantisini verebilirim. Ayrıca bu tür şaraplar yıllanmanın etkisiyle topraksı aromalar kazanır.

1980’li yıllarda asma biti denen floksera zararlısından etkilenen Kalecik’te, yöreden adını alan bu üzüm ekilmez olmuş; neredeyse yok olma noktasına gelmişti. Ancak bölgedeki şarap üreticileri ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ekibinin iş birliği sayesinde yeniden hayat bulan Kalecik Karası o dönemler patlama yaratmış ve Türkiye çapında ünlenmiştir.

NE İLE İYİ GİDER?

Bu üzümün yanında atıştırmalık arıyorsan olgundan ziyade taze, az aromatik; kaşar, labne, burrata gibi peynirleri tercih etmen yerinde olacaktır. Eğer böyle bir tabakla şarabı yudumlayacaksan, peynirlerin yanına kuruyemiş ve meyve koymayı ihmal etme. Kalecik Karası ile et yemek tercihinse hindi, ördek ve kızarmış tavuk seçeneklerin arasında olmalı. Ayrıca düşük tanen yapısıyla Kalecik Karası, etleri kırmızıya çalan somon, tuna ve palamut gibi balıklarla tüketilebilir. Böylelikle kırmızı şarapla balık yenmez tabusunu yıkar.

Konu şarap ve yemek eşleşmesi olduğunda, çoğu şarabın arka etiketinde yazan “makarna ve pizza ile iyi gider.” gibi bir ifade kullanmak manasızdır. Çünkü bunlar aslında ana malzemeyi ortaya çıkartacak baz ürünlerdir. Örneğin, hafif domates sosuyla yapılan bir makarna pek ala Kalecik Karası ile eşleşirken, sosun yoğunluğu ve kıvamı artar, hatta işin içine bir de parça et girerse, daha gövdeli şaraplar veren Öküzgözüne kaymak gerekir. Aynı durum farklı çeşit pizzalar için de geçerlidir.

ŞARAP VE MÜZİK EŞLEŞMESİ

Yine geldik en keyif aldığım kısma. Arkadaşların önceden gece kulübüne geçmiş, seni bekliyor. Kendini ortama hazırlamak için hafif bir şeyler içeyim diyorsun ve yarım şişe Kalecik Karısını bitiriyorsun. Taksiyle mekana giderken için kıpır kıpır. Kapıda iniyorsun, tam içeri girerken yeni bir parça başlıyor. Parça yükselirken arkadaşlarını arıyorsun; işte oradalar! Sen yanlarına vardığında parça doruk noktasına ulaşmış, sevinç çığlıkları atarak selamlaşmanın ardından çılgınca dans etmeye başlıyorsun.

1) Octo Octa – Beam Me Up (To The Goddess Mix)

2) Tijana T – A Different Size

3) Baba Zula – Aşıkların Sözü Kalır

4) Lady Gaga – Judas

5) Infected Mushroom – Becoming Insane

 

“Şarap, üzgünü neşelendirir, yaşlıyı canlandırır, gence ilham verir, yorgunu diriltir.”

Lord Byron

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir