Evde Şarap Toplanmaları

Şarap içmeyi en çok sevdiğimiz yer evimiz. Ama malum evde yalnızca iki kişiyiz. Hal böyle olunca çokça şarap denemek için mutlaka bir arkadaş grubu olarak evde toplanıp, hep beraber şarap tatmak gerekiyor. Aslında böylesi daha keyifli oluyor; şarap hakkında herkes kendi yorumunu yapıyor, birbirini zenginleştiriyor. Birazdan evde gerçekleştirilecek şarap toplanmaları hakkında tüyolar vereceğiz ancak öncesinde kör tadım ve açık tadım kavramlarından bahsetmekte fayda var.

Açık tadım yapılacak ise tadılacak şarapların hangileri olacağı tadımcılara bildirilir. Böyle olunca tadımcılar, istemeseler bile şarabın üreticisinden, fiyatından veya rekoltesinden etkilenip karar verirken istenildiği kadar tarafsız olamayabilirler. Kör tadımda ise tadılacak şarapların etiketleri gizlenir. Sadece tadımı düzenleyen kişi şarapları bilir. Buradaki amaç, tadım yapan kişilerin şarabı görerek önceden etkilenmemesi, kafalarındaki şablonlara göre o şarabı yargılamamasıdır. Kişinin şarabı, berrak ve boş zihinle, ne içtiğini bilmeden, nesnel şekilde değerlendirebilmesi için kullanılan bir yöntemdir.

Aç aç şarap tadımı olmaz. :d

Gelelim evde şarap tadımı düzenleyecekler için önerilere, ilkin tadım birkaç saate yayılacaksa kişi başı en az 1 şarap içileceği matematiğinden hareket edilmeli, bundan sonra kör tadım mı yoksa açık tadım mı yapılacağı seçilmeli ve nihayetinde şarap tadımının ana temasının ne olacağına karar verilmeli. Buradaki ana tema ifadesini aşağıda vereceğimiz örneklerle pekiştireceğiz.

1) Belirli Şarap Türlerinin Tadılması

Bir kutlama mı var? Köpüklü şarap patlatmak adettendir. O zaman neden arkadaşlarınla 5-6 tane köpüklü şarabın deneneceği bir tadım düzenleyip de hangisinin en çok hoşuna gideceğine bakmıyorsun? Veya Türkiye’de üretilen Bordeaux kupajlarını (başka bir deyişle Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Malbec ve Cabernet Franc kupajlarını) arkadaşlarınla tadıp, notlayabilirsin.

2) Üzüm Cinslerine Özel Tadım

Bu tür tadımların amacı belirli bir üzüm cinsini damağının iyice tanımasını sağlamaktır. Öncelikle biri, üzüm cinsinin literatürde belirlenen özellikleri hakkında teorik bilgiler verir ve sonra tadıma geçilir. Tadımda, ilgili üzümün ekildiği farklı coğrafyalardan gelen örneklerinin kullanılması yarar sağlar. Çünkü, mesela Öküzgözünü ele alalım, üzüm ekildiği her yerde farklı bir karaktere bürünür; ekim alanları Elazığ’dan Trakya’ya doğru ilerlerken, ortaya çıkan şaraplar da lezzet olarak farklılaşır. Trakya’dan, Denizli’den ve Elazığ’dan gelen Öküzgözü şaraplarını beraber tatmak güzel bir deneyim olacaktır.

Şarap tadarken araya bira sokmak caiz midir?

3) Yüksek Puanlı Şaraplar

Dünyaca ünlü şarap yazarları (Robert Parker, Jancis Robinson), dergileri (Decanter, Wine Spectator) veya şarap yarışmalarından (International Wine Challenge) veya Türkiye’de düzenlenen şarap etkinliklerinden (Sommeliers’ Selection, Challenging Master Classes) yüksek puan almış şarapları arkadaşlarınla tadabilirsin. Mesela 100 üzerinden 90 ve üstü puan alan şaraplar gibi bir konsept belirlendiğinde, ortaya keyifli şaraplar çıkacaktır.

Biz burada evdeki şarap eksenli toplanmaları keyiflendireceğini düşündüğümüz öneriler vermeye çalıştık ancak unutma ki yaratıcı olduğun takdirde daha pek çok “konsept” ortaya çıkartabilirsin. Aslında bazen de bütün bunları göz ardı et, şarap, arkadaşlarınla toplandığında birlikte izleyeceğiniz bir konser kaydına veya filme eşlik edebilir. Bu bile yeter de artar. Keyifli tadımlar!

2 comments on “Evde Şarap Toplanmaları”

  1. Selvi dedi ki:

    Merhaba yorum degil ama birsey sormak istiyorum.. onumuzdeki hafta sarap tadim ve film izleyip tartismali bir etkinlik yapacagim evimde.. sarap tadiminda acaba hepsinin kirmizi yada beyaz yada roze olmasimi gerekli yoksa cesitlendirmelimiyim acaba..

    1. Adım Adım Gurme dedi ki:

      Hepsi uygun olur. Sizin keyfinize kalmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir