Kerim Yanık – Tekel’in Nesi Kaldı, Damaklarda Tadı Kaldı

Bu sefer bir anı kitabıyla karşınızdayız. Kitabın yazarı özelleştirme öncesinde uzun yıllar boyunca Tekel’in çeşitli birimlerinde görev yapmış ve kamudan emekli olmasının ardından özel şirketlerde çalışmış Kerim Yanık. “Tekel’in Nesi Kaldı, Damaklarda Tadı Kaldı“, Tekel devlet kontrolünde iken ne gibi doğrular ve tabii ki yanlışlar yaparak farklı ürünler ürettiğinden, onun tarihçesinden bahseden 140 sayfalık kısa bir eser.

Kitap daha başında Karasakız üzümden yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilen özel bir kanyağa atıf yaparak bizim gibi içki kültürü meraklılarını heyecanlandırıyor. Bu ülkede ne güzel şeyler yapılmış ama ne yazık ki kaybedilmiş dedirtiyor.

Mesela sayfa 20’de bira parklarından dem vuruluyor, müthiş kere müthiş. Nasıl güzel değerleri, yerleri kaybetmişiz…

24. sayfaya geldiğimizde meşhur Ankara Viskisi’nin bahsi açılıyor. Bu viskinin geçmişini merak edenler için kitap güzel bir kaynak sunuyor. İlaveten, aşağıya eklediğim, Seriyal yapımı, “Ankara Viskisi: Türkiye’nin İlk ve Son Viskisi” filmini de izlemenizi tavsiye ederim.

Kitabın ilerleyen kısımlarda hoş bir tüyo var, sayfa 29’dan alıntılayalım: “Tekel Genel Müdürlüğü’ne bağlı şarap fabrikalarında üretilen bazı şarap markalarının sonunda bulunan ‘bağ’ sözcüğünün anlamını merak edenler için söyleyeyim: Sonunda bağ eki olan şaraplar kalite sınıfına giren şarapları ifade eder, örneğin; Kalebağ, Narbağ, Hoşbağ, Buzbağ, Güzbağ, Misbağ gibi.”

Bu noktadan sonra kitap Tekel’in tarihçesi ile rakı üzerine efsanelere değinerek keyifli bir söylem tutturmuş.

Sayfa 71 itibarıyla Mecidiyeköy Likör ve Kanyak Fabrikası‘nın bahsi açılıyor ki bugünlere gelebilseydi İstanbul bambaşka bir yer olurdu. Bu konuda yine sitemizde tanıtım yazısını yazdığımız Reyhan Yaman‘ın Likör Hikayeleri de kesinlikle okunmalı. Yazısına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

115. sayfadan sonra Tekel’in özelleştirme sürecini bizlere anlatan kitap, maalesef ki hayata geçirilemeyen Tekel Müzesi‘ne ilişkin yaşananlara değinerek sonlanıyor.

İçki dünyasına ve tarihe meraklı kişilerin zevk alacağını düşündüğüm kitap, keyifli bir pazar okuması olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir