Toprak ve Şarap: Türkiye’nin Bağları ve Şarapları
Kitabımız “Toprak ve Şarap: Türkiye’nin Bağları ve Şarapları” birkaç ay önce ikinci baskısını yaptı. Yayınlanalı bir yılı henüz geçmesine rağmen bizler için kitabın uyandırdığı duygular halen taze ve heyecan verici. İçimizdeki ateş sönmedi ve sönmeyecek gibi duruyor…
Hal böyleyken kitabın yazılma serüvenini sizlere aktaralım, bizlere en çok sorulan soruları bu yazı vasıtasıyla yanıtlamış olalım istedik.
Toprak ve Şarap‘ın yazım süreci yaklaşık iki sene sürdü desek bile arkasında yıllara dayanan bir araştırma ve üreticileri yerinde gezip görme süreci var. Yani aslında bu kitap oturup da sıfırdan iki senede yazılarak bu hale gelmedi. Yıllardır biriktirdiğimiz notlar, yaptığımız denemeler ve özellikle ziyaret edilen şaraphanelerin toplamından ibaret. Keza kitapta yer verdiğimiz 85 tane yerli üreticinin önemli bir kısmı yerinde görüldü. Böyle bir şeyi dahi birkaç yıl içerisinde yapmak zaten imkansıza yakın.
Bizler kitabı yazarken iki ayrı kitleye hitap etmeye çalıştık. İlk olarak şarap turistlerini hedefledik ve bu nedenle kitabın en sonuna anlatımını yaptığımız üreticilerin hepsinin yer aldığı bir “Türkiye Şarap Haritası” iliştirdik. Ayrıca her bir üreticiyi anlatırken ziyarete açık olup olmadığından, çocuk veya evcil hayvan kabul edip etmediğinden ve konaklama imkanından bahsettik. Amacımız, belirli bir bölgeye gitmeyi düşünen şarap meraklılarının kitabımızdan faydalanarak kendilerine gezi rotası/rotaları oluşturmalarıydı. Bize gelen geri bildirimlerden bunu başardığımızı hissediyoruz.
İkinci olarak şarap üreticilerinin hikayelerini merak eden, market raflarındaki şaraplara göz attığında o şarapların tatlarının nasıl olduğunu bilmek isteyenleri hedefledik. Üreticilerimizi kitabımızda her yönüyle tanıttık; onları farklılaştıran, öne çıkartan yönlerinden bahsettik ve bununla da kalmadık, her bir şaraphanenin şarapları hakkındaki düşüncelerimizi tek tek yazdık. Bu değerlendirmeleri okuyanların bizim favori şaraplarımızın ve üzümlerimizin ne olduğunu anlayabilmesini istedik. Örneğin bir restoranda yeni bir üreticinin şarabını denediniz ve hoşunuza gitti. Sonrasında eve gelip o üreticiyle ilgili kısmı Toprak ve Şarap‘tan okuyabilir, aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz. Zaten bizim kitabımız öyle roman gibi baştan sonra okunmak zorunda değil; ona her an işiniz düşebilir. Bu nedenle şarapseverlerin başucunda durmalı diye düşünüyoruz.
Kitabı yazarken özellikle “öğretici” veya “üstten bakan” bir dil kullanmamaya özen gösterdik. Sanki muhatabımız ile karşılıklı sohbet ediyormuşçasına yazdık. Çoğu kişinin korktuğu ve çekindiği bir konu olan şarabın hiç de öyle olmadığını göstermek istedik. Kitapta ara ara karşınıza çıkacak bilgi kutucuklarıyla da herkese ihtiyacı olan hap bilgileri verdik. Zaten meraklısı sonrasında kendi araştırmasını yaparak bilgi seviyesini rahatlıkla derinleştirebilir. Biz yalnızca yol göstermeye çalıştık.
İkinci baskıda kitapta herhangi bir güncelleme yapılmadı. Üçüncü baskıda ise büyük ihtimalle birkaç basit yazım yanlışı ve imla hatasını düzeltecek ancak içeriğe ilişkin herhangi bir güncelleme yapmayacağız. İçeriği güncellemek için istiyoruz ki kitap biraz demlensin, zaman geçsin. Piyasaya yeni giren üreticilerin karakteri otursun, şarapları kendini bulsun. Bunlar olduktan sonra kitabın içeriğini güncelleyeceğiz. Tabii ki biz şimdiden güncellenecek kısımlarla ilgili notlarımızı alıyor, hangi üreticilerin gelecek baskılarda kitapta yer alacağını belirleyip, üreticiler hakkında araştırmalarımızı yapıyoruz. Anlayacağınız çalışıyoruz! Bu çalışmalarımız ise muhtemel ki hiç bitmeyecek çünkü hareketli ve gelişen bir şarap dünyamız var. Biz de onlara ayak uydurmak istiyoruz.
Kitabımızla ilgili herhangi bir soru veya görüşünüz varsa lütfen bizlere [email protected] adresi üzerinden yazmaktan çekinmeyin. Şimdiden keyifli okumalar!