Levon ve Didem İle Yemek ve Şarap Üzerine Nu. 1

Samimiyeti ve güler yüzüyle tanıştığınıza mutlu olacağınız kişilerden Levon Bağış, şarap konusundaki bilgisi derya deniz, daha da önemlisi kelamını o kadar tatlı bir dille ve herkesin anlayabileceği örnekler ile anlatıyor ki yapmanız gereken tek şey keyifle onu dinlemek oluyor.  Mütevazi ve sevimli şefimiz Didem Şenol ise işini severek, aşkla yapanlardan, yaratıcı, biraz Maya, bir tutam Gram, bir kaşık Pera.

İşte bu ikili, “Levon ve Didem ile Yemek ve Şarap Üzerine” serisine başlamasınlar mı, biri pişirir, diğeri içirir… 2 Mart 2016 tarihinde gerçekleşen bu etkinliğin nasıl geçtiğini hani bana hani bana diyenler için anlatmak istedik.

IMG_6793

1) Bergamut Marineli Çiğ Levrek, Umurbey Sauvignon Blanc

Böyle bir yemek yapacaksanız balığın tazeliği çok önemli, hemen marine etmeli, bekletmeden yemelisiniz. Biz de yedik! Mmmm. O ağızdaki leziz çiğliği dengelemek için asidite arıyor insan, işte burada devreye, Umurbey’in yorumladığı vahşi beyaz olarak da bilinen Sauvignon Blanc giriyor. Levon’un dediğine göre Sauvignon Blanc, asidi en iyi taşıyan üzümlerden. Tabii asiditenin tek başına önde olması o şarabı iyi yapmaz, bu örneğinde olduğu gibi aroma ve alkol ile dengelenmeli.

IMG_6794 (Medium)

2) Füme Çipura Pate, Fırın Pancar, Yaban Turbu Sos, Izgara Salatalık, Cotes d’Avanos Narince-Chardonnay

Füme çipura öyle böyle değildi, aklımızı başımızdan aldı, yağlı yapısıyla damağımıza hükmetti. Ama asıl şölen Kavaklıdere’nin Kapadokya’daki bağlarından gelen Cotes d’Avanos Narince-Chardonnay’i yudumlayınca başladı. Gövdeli ve yağlı yapısıyla mükemmel bir beyazdı, yemek de yağlı olunca birbirlerini dansa kaldırdılar ve  doğru ikili olduklarını anladık, damaktaki füme notalar kuvvetlendi, yemek ve şarap birleşiminin bıraktığı tat ise hiç gitmesin istedik. En iyi eşleşme ödülümüz bu öğüne.

IMG_6799

3) Kaburgalı İçli Köfte, Pendore Öküzgözü

Bu etkinliğin doğuş fikrini ateşleyen yemek aslında içli köfte, Didem Şenol’dan alıntılarsak: “İçli köfte denediğimiz günlerdi, kaburgalı yapmak istiyordum, daha önce hiç denememiştim. Mutfak ekibiyle günlerce değişik iç, kabuk ve büyüklük denedik. En son tamam işte dediğimiz gün Levon geldi. Önüne tahinli yoğurt soslu kaburgalı içli köfteyi koyup tepkisini anlamaya çalıştım. Vay dedi! Öküzgözü’yle muhteşem olur. Denedik, haklıydı!! Yedikçe yedik, kaburgayı nasıl pişirdiğimden öküzgözünün tanenine kadar konuştukça konuştuk.”

Maalesef bizim etkinlikteki içli köfte, Gram’ın mutfağı uygun olmadığı için önceden pişirilmişti ve yalnızca ısıtılıp servis edildi. Beklediğimiz lezzet, tat ve çıtırlığı bulamadık. Özgün halini yemek için Maya’ya uğramak farz. Şarabımız ise asitli, hafif tanenli ve canlı bir kırmızıydı.

IMG6801

4) Dana Kaburgalı Ravioli, Vinkara Mahzen Kalecik Karası

Bol domates sosun ve üzerine serpilen rokanın öncülüğünde bir ravioli var karşımızda. Yemeğinizde domates sos varsa size lazım olan asitli bir kırmızı. İşte bu özelliklere uygun şarabımız düşük gövdeli, rahat içimli ve yumuşak. Aslında bu ikilinin güzelliği, şarabı tek başına içiyor olsanız, muhtemelen şişeyi bitirmezsiniz çünkü akılda kalıcı bir yönü yok; yemek de “geçici” bir öğün muamelesi görür. Ancak ikisi birleşince ortaya çıkan lezzet akılda kalıcı. İşte şarap ve yemeğin evliliğinin mucizelerinden biri.

IMG_6807

5) Izgara Kuzu Sırtı, Kerevizli Patates Graten, Büyülübağ Cabernet Sauvignon

Söyleyecek fazla bir şey yok, harika pişirilmiş, içi pembe ve sulu kuzu sırtı, yanında en az 1,5 saat havalandırıldıktan sonra kendisini bulan, gövdeli ve leziz bir kırmızı. Avşa adasından gelen bu şarabın bitişi kendisine hayran olmamıza yetti, vanilya ve hafif çikolata aromaları damakta uzun süre hissedildi. Zaten Levon’un belirttiği gibi, bir şarap ne kadar iyiyse, damakta tadı o kadar uzun süre kalır.

IMG_6808

6) Kuru İncirli Çikolata Mousse, Kavaklıdere Tatlı Sert Öküzgözü

Çikolata bombası olarak tarif edebileceğimiz bir tatlı, eşlikçisi kuvvet olarak ondan aşağı kalmayan yüksek alkollü, gövdeli bir tatlı şarap. İki taraf da kuvvetli olunca, böyle bir beraberliğin ahengini siz düşünün. Zaten ya benzer ya da zıt karakterli olan yemek ve şarabı eşleştirmek en güzeli. Levon’dan tüyo: “İyi bir porto tipi şarabın başat özelliği burundaki alkol kokusunun yoğun olmamasıdır.”

Keyifli sohbetler eşliğinde geçen bu güzel gece sonrasında yüzler gülüyor, yenilmiş, içilmiş. Levon ile Didem, şarap konusunda hangi seviyede bilginiz olduğuna bakmaksızın bir şeyler öğrenebileceğiniz bir etkinlik tasarlamışlar. Devamı da gelecek, kaçırmamanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir