Jancis Robinson – The 24-Hour Wine Expert

24hourwineJancis Robinson şarap dünyasındaki efsanelerden, 1984’ten bu yana Master Of Wine ve Financial Times‘ta halen şarap üzerine yazmayı sürdürüyor. Robinson, 2016 yılının başında piyasaya sürdüğü yaklaşık 100 sayfalık bu minik cep kitabı, The 24-Hour Wine Expert (24 Saatte Şarap Uzmanı) ile bir gün içerisinde şarap hakkında pek çok bilgi sahibi olabileceğiniz iddiasında. Bu iddia ise gayet yerinde.

Yazarımız, ele aldığı konuları basit ve yalın bir şekilde anlatmış, doğrudan sonuca yönelik öneriler vermiş. Rahat okunması ve akılda kalması için çoğu yerde madde madde sıralamalar yapmış, işte bunları biliniz yeter diyip hap bilgiler sunmuş.

Kitap şarap dünyasına uzak olan veya çok yeni başlayan birinin ilk kitabı olacak kıvamda değil, birkaç tadıma katılmış, şarap hakkında ufak tefek bilgisi olan (ama gerçekten ufak tefek bilgi yeterli.) okuyucuların daha çok zevk alacağını düşünüyorum. Çünkü Robinson’un değindiği konular çeşitli; yaptığı göndermeler ve karşılaştırmaları hakkıyla anlamak için biraz ön şarap bilgisi gerektiriyor.

Kitabımız, içtiğimiz şey nedir, nasıl içmeliyiz, şarap seçiminde kimlerden yardım almalıyız, kendimizi nasıl geliştirmemiz gerekir gibi konulara değinerek, bizlere şarabın jargonunu anlatmaya çalışıyor.

Tabii bu kitabı okurken Türkiye‘de yaşadığınız için hayıflanacaksınız çünkü Robinson, her bölümde anlatılan teorik bilgileri pekiştirmeniz için dünyanın farklı bölgelerinden içilecek şaraplar da öneriyor; ancak maalesef ki ülkemizde bunların çoğunu bulma şansımız yok. Bu hüzün verici durumu bir kenara bırakıp rahatlıkla okunan bu kitaptan zevk almaya bakın derim; e-kitap olarak herhangi bir mecradan temin edebilirsiniz, fiyatı 15-20 TL bandında. Keyifli okumalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir