Bursa Yeme Rehberi

İstanbul’dan rahatlıkla gidilebilecek şehirler arasında yer alan Bursa‘nın vaad ettiği lezzetler hiç de azımsanacak gibi değil, hal böyle olunca yaptığımız keşifleri anlatalım, Bursa’ya gidecekler için mini bir yeme, içme rehberi hazırlayalım dedik. Yazımızı okuduktan sonra Instagram hesabımızdaki paylaşımları da merak ederseniz #adimadimgurmebursada hashtagine bakabilirsiniz.

İskender

Doğruyu söylemek gerekirse lezzetini aldıktan sonra iskenderi Bursa dışında yemez olduk. Standardı yükselttikten sonra düşürmek olmaz. İlk olarak yerlisinin daha çok tercih ettiği Kebapçı Hüseyin Usta tavsiyemizdir. Tek bir mekana gidecekseniz tercihiniz burası olsun. Soslu tırnak pidesi, iyi marine edilmiş etleri ve mis gibi kokan tereyağı bir araya gelince aklınızı başınızdan alıyor. Ayrıca Hüseyin Usta güler yüzlü, müşterileriyle tek tek ilgileniyor, doymadığını düşündüklerine ek yapıyor, yolluk veriyor. Fiyatı da Bursa ortalamasına kıyasla uygun.

Tabii Bursa’ya gitmişken iki tane daha mekanı karşılaştırma yapabilmek adına denemek gerek, biri şehrin en ünlüsü Uludağ Kebapçısı Cemal&Cemil Usta, yalnız Eski Garaj’ın oradaki şubesine gidin, ortam daha güzel. Burada leziz bir iskender yiyeceğiniz garanti ancak fiyatın yüksek olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Uğramanız gereken bir diğer adres ise Mavi Dükkan olarak bilinen Kebapçı İskender, Tayyare Kültür Merkezi’nin yanında, fiyat yine bir miktar yüksek ama iskender leziz. Bu arada fiyat yüksek derken en az 1,5 porsiyon yiyerek doyacağınızı hesaplıyoruz, 1 porsiyon kimseyi kesmez. Tabii pidesi 1 porsiyon, eti 1,5 porsiyon diyerek de sipariş verebilirsiniz.

Pideli Köfte

İskender Bursa ile özdeş ama onun yanına yazılması gereken bir şaheser daha var bu memlekette: Pideli Köfte. Sunum benzer, tek fark, yemeğimizin yumuşacık ve leziz köfteler ile süslü olması. Bu meretin merkezi Kayhan Çarşısı, gittiğinizde mis gibi kokular ve sağlı sollu restoranlar arasında başınızın dönmesi muhtemel. Tercihimiz bölgenin en eskilerden olan İdris Pideli Köfte, sipariş verirken pidesini 1 porsiyon, köftesini 1,5 porsiyon olarak isteyin (Dünya’nın en yalan dolan kalori hesabı oldu ama kusura bakmayın artık.); sosu ve tereyağını da bol tutmalarını rica ederseniz sizden keyiflisi olmaz. Mekanın özel de bir tatlısı var ki haşhaşlı ve muhallebili anne keki diye geçiyor, deneyiniz.

Cantık

Cantık, Bursa’ya has bir pide çeşidi olup, boyutu pideye göre küçüktür ve genellikle yuvarlaktır. Baharat az tutulur ve ana malzemenin lezzeti ön plana çıkartılır, hamuru mayalı ve lezizdir. En çok tercih edileni kıymalı olsa bile kuşbaşılı, peynirli, kaşarlı ve karışık gibi çeşitleri bulunur. Cantık yemek için önerimiz yine Kayhan Çarşısı’nda bulunan bir Bursa efsanesi, Pidecioğlu olacak. Sırrınız ne diye sorduğumuzda kendilerine özel öğüttürdükleri un karışımı ve onun lezzetini verdiği pide cevabını alıyoruz. Nefasetini odun ateşinden alan, çevresi çıtır, ortası yumuşacık ve bol malzemeli hamur çok iyi! Cantıklarını deneyecek vakti bulamasak da Kayhan’daki Acı Dayı‘nın da başarılı olduğunu duyduk.

Tahinli Pide

Tahin kutsalımız! Kesinlikle Dünya’nın en lezzetli ürünleri arasında yer alıyor ve neye katılsa lezzetini coşturuyor. Bursa’nın tahinli pideleri ise bir harika! Her yerde görebilirsiniz ama ilkin yolunuzu Tarihi İnanç Fırını’na düşürün; mayalı hamur üzerine tahin konulduktan sonra azıcık şeker serpilerek odun ateşinde pişen bu güzellik müthiş bir şey. Yine önerilen ancak deneme şansı bulamadığımız Kırmızı Fırın‘ı da denk gelirseniz değerlendirebilirsiniz.

Ekşi Maya Ekmek

Bizim gibi ekşi maya ile yapılan ekmeklere özel ilginiz varsa yaşadınız, Bursa’da cidden çok iyi fırınlar var. İlki Pasto, çeşit çeşit ekmek sergileniyor ve hepsi birbirinden güzel; gözünüze kestirdiğinizi çantanıza atın. İkincisi Palemek, Fransız bagetlerinden, ekşi maya hamur işlerine, Alman Bavyera’dan, tarçınlı-cevizli gibi çeşit çeşit ekmeğe baktıkça gözünüz parlayacak. Ayrıca Palemek’e pazar günü uğrarsanız içi heliim, kuru domates, zeytin ve yeşillik dolu Kıbrıs Ekmeği’ni bulabilirsiniz, bayılmıştık!

Süt Helvası

Süt helvası, süt, şeker ve undan yapılan Bursa’nın en harikulade tatlılarından biri. Sıcakken yenmesi gerek ve üstü hafifçe yanık olanı makbul. Süt helvasını denemek için herhangi bir adres vermek kolay değil, yalnızca en iyisini esnaf lokantalarının yaptığını belirtelim. Bu sebeple, nerede bulunuyorsanız o bölgedekilere sorarak önce güzel bir esnaf lokantası bulmalı, sonrasında öğle yemeğinizin ardından bu güzel tatlının tadına bakmalısınız. Unutamayacağınızın garantisini veririz.

Selçuk’un yemek sunumları muazzam!

Selçuk Restaurant

Şaraba olan aşkımız aşikar, peki ya Bursa söz konusu olduğunda sizi şaraptan mahrum bırakacağımızı mı sandınız? Selçuk Restaurant, şarap içmek istediğinizde uğrayacağınız yegane adres, müthiş bir kavları var, sizi şaşırtacak şaraplar ile bezeli olduğunu gittiğinizde göreceksiniz. Yemeklere de bir parantez açalım, iyi bir tandır, kendi yapımları rus salataları, ev yapımı patates cipsleri, layıkıyla hazırlanan zeytinyağlıları ve mevsimine göre karşınıza çıkarttıkları sürprizler çok ama çok güzel. Kısacası, Kültürpark’ın içindeki Selçuk Resturant Bursa’nın gizli hazinesi. Giderseniz Selçuk Bey ve Pervin Hanım’a selamlarımızı iletmeyi; şarap, yemekler ve gastronomi hakkında sohbet etmeyi ihmal etmeyin.

Hayal Kahvesi

Şarap içmek ve iyi yemek yemek istediğinizde kendinizi atmanız gereken bir diğer mekan Hayal Kahvesi. Hem bahçesi hem de iç mekanı zevkli döşenmiş, geniş ve ferah. Buraya gittiğinizde yapmanız gereken Cüneyt Yılmaz’ı bulmak, ona ne sevdiğinizi ve içmek istediğinizi söylemek, o sizi yönlendirir. Pişman olmazsınız.

İnan Kardeşler Meyhanesi

Bu seferki önerimiz hakkıyla rakı içmek isteyenlere gelsin: İnan Kardeşler. Bir meyhaneden beklediğiniz her şeyi fazlasıyla sağlıyor, ortam şahane, yiyenler, içenler ve eğlenenlere iyi bir servis ekibi eşlik ediyor. Menü yok, masanıza kurulmanızın ardından hemen donatılıyor, sonra etler falan filan derken gelenin gidenin haddi hesabı olmuyor. Mekanın tarzı nev-i şahsına münhasır. Gecenin sonunda üzeri ceviz parçacıklarıyla kaplı güveçte helva söylemeyi unutmayın, fena bi’ şey.

Son olarak gezilecekler listemizde bulunmasına rağmen uğrayamadığımız mekanlardan söz edelim, gidip de ziyaret ederseniz nasıl oldukları hakkında geri bildirimde bulunun lütfen.

İnegöl Köfte – Bursa’nın ilçesi İnegöl’ün merkezinde bulunan Besler Köfte ve Orhan Köfte listemizdeki iki adres.

Tavacı Refik – Bursa’nın merkezine yaklaşık bir saat uzaklıkta bulunan Refik’in tavalarını öve öve bitiremiyor gidenler.

Gökhan Aperatif – Keyifli bir kahvaltı yapmak için uğranacak adreslerdenmiş.

Uzan Et Mangal – Kaliteli ve lezzetli etleriyle öne çıktığını söylüyorlar.

Namlı Ciğerci – Kapalı Çarşı’nın orada minicik bir ciğerci dükkanıymış.

Paçacı Hüsnü – Kurtuluş Caddesi’nde, et suyuyla yapılan iyi bir kelle paça için mutlaka uğranması gerekiyormuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir