Prag-Viyana-Budapeşte Şarap Barları

Yapacağımız her yurtdışı seyahatinden evvel ilk işimiz gideceğimiz ülkenin yerel üzümü ve şarabını araştırmak oluyor, sonrasında gideceğimiz şehirde bu şarabı nerede bulabileceğimize ve oradaki en iyi şarap barının hangisi olduğuna bakıyoruz. Geçenlerde gerçekleştirdiğimiz PragViyanaBudapeşte turunda işte bu şekilde arayıp bulduğumuz, gidip yerinde görüp de beğendiğimiz şarap barlarını paylaşalım dedik. Yolculuk başlasın!

IMG_7113 (Medium)

İlk durağımız Prag’taki Vinograf

Vinograf’ın birkaç tane şubesi bulunuyor, herhangi birini tercih edebilirsiniz. Mekana girince dört bir yanınızın şaraplarla dolu olduğunu görüp vurulacaksınız. Masa yerine bar taburesine oturun ki barmenler ile rahatça sohbet edebilin, bu sayede “Ya bi’ de şundan tadabilir miyiz?”, “Çeklerin yerel şaraplarını merak ediyoruz da tadım seti ayarlar mısınız?” şeklindeki serzenişlerinizi iletebilirsiniz. Buradaki yemekler gayet güzel, şarap yanına atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz.

IMG_7106 (Medium)

Ha ben çalışanlara soru sormak istemem diyorsanız, yerinizi alır almaz tablete yüklenmiş interaktif şarap menüsü gelecek önünüze, bu menüyü karıştırarak şişe veya kadeh olarak hangi şarapların satışta olduğunu, şarapların geldiği bölge, tatları ve hangi yemeklerle uyum sağlayacağı hakkındaki bilgilere, fiyatlara, gerekli her tür detaya ulaşabilirsiniz. (Coravin yardımıyla kadehte sundukları pek çok şarap bulunduğunu belirtelim.)

IMG_7127 (Medium)

Bu arada ziyaretimizi gerçekleştirmeden önce Vinograf’a eposta ile ulaşıp, Çek şaraplarını tanımak istediğimizi, bize özel tadım ayarlayıp ayarlayamayacaklarını sormuştuk. Gayet samimi davranıp isteğimize göre bir tadım organize edebileceklerini belirterek, ortalama fiyat bilgisi göndermişlerdi. Fiyata, bizlerle özel olarak ilgilenecek Sommelier’in saatlik ücreti, tadılacak şarapların kadeh bedelleri ile sunulacak atıştırmalıklar dahildi. Fiyatı yüksek bulduğumuz için bu şekilde bir tadım yapmadık ancak böyle bir şansınız olduğunu bilin.

IMG_7253 (Medium)

Sırada Viyana’daki Wein&Co

Wein&Co merkezi bir noktada, ulaşımı rahat. Bu mekan yalnızca şarap barı değil, hem şarap hem de çeşitli şarap aksesuarları alabileceğiniz bir dükkan. Dükkan kısmı sağlam, dünyanın dört bir yanından gelen şarapları, Riedel ve Zalto kadehleri, çeşit çeşit açacakları, kısaca ne ararsanız bulabilirsiniz. Sağa sola bakınarak vakit geçirmek için birebir. Bir püf noktası söyleyelim, barda şarap içenler, ödediği hesabın belirli bir yüzdesi kadar indirim kazanıyorlar. Bu nedenle öncelikle güzelce yiyin için, sonrasında hesabı ödeyip indirim kuponunuzu alın ve alışverişinizi öyle yapın. Viyana’da şarap alınabilecek pek çok farklı yeri gezmiş bir çift olarak Wein&Co’daki şarapların makul fiyatlandırıldığını söylemeliyiz.

IMG_7250 (Medium)

IMG_7252 (Medium)

Burada da muhakkak masa yerine bara oturun ki çalışanlarla muhabbet edin, hatta buradaki çalışanları Vinograf’takilere kıyasla bir tık daha samimi bulduk. Veya şöyle ifade edelim, burayı o kadar sevdik ki Viyana’da geçirdiğimiz iki gün boyunca akşamları şarap içmek için uğradık. Bu akşamlardan birinde şaraplarımızı yudumlarken barmenle sohbet ediyorduk, sen ne tarz şarap seversin diye konuya girdik, hemen arkadan bir şişe çıkardı, “Bakın bunu için, ben böyle güçlü, vuran şarapları seviyorum.” dedi. Tattırdığı şaraba bayıldık, mağaza kısmına geçip alalım dedik ve fiyatının 50 EUR civarında olduğunu gördük. Anlatmak istediğimiz ise çalışanlar fiyattan bağımsız olarak size her türlü ve değişik şarabı denetmekten çekinmiyorlar ve bunun için ek ücret almıyorlar.

IMG_7282 (Medium)

Budapeşte’deki Cultivini ile veda

Cultivini tam manasıyla şarap barı değil, 50-60 tane şarabı deneyebileceğiniz özel tadım deneyimi sunan bir mekan. Beğendiğiniz şarapları satın alabiliyorsunuz. Olay şu: Mekana adım atar atmaz bir kart alıyor ve içine para yüklüyorsunuz. O kartı uzay çağından gelmiş makinelere okutuyor, bardağınızı uzatıyor ve şarabın dökülmesini bekliyorsunuz. İsteğe göre oradan temin edebileceğiniz küçük tadım kağıtlarına şarapla ilgili notlarınızı kaydediyorsunuz.

IMG_7280 (Medium)

IMG_7278 (Medium)

Süreç çok eğlenceli, hoop bi oradasınız, bi burada, etrafta Macaristan şarapları hakkında genel bilgi alabileceğiniz kaynaklar mevcut, arada bunlara göz atıyor, sonra şarap tatmaya devam ediyorsunuz. Burada çocuklar gibi şendik, saatlerce takıldık, çooOOook eğlendik.

IMG_7268 (Medium)

IMG_7271 (Medium)

Not: Budapeşte’ye giderseniz bir önerimiz daha var, o da Kadarka. Hayran kaldığımız bir yer oldu, döneceğimiz gece keşfettiğimiz için üzüldük. Sevdiğiniz şarabı bulana kadar farklı farklı şarapları denetmekten çekinmeyen garsonları ve leziz yemekleri var. Ayrıca şarap da satıyorlar, hatta deneyip de aldığımız, bal renginde, tatlı mı tatlı, 6 Puttonyos bir Tokaji var ki tekrar içmek için sabırsızlanıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir