Şarap Dolabı

“Şarap Nasıl Saklanmalı?” isimli yazıyı şu cümlelerle bitirmiştim: “Kav tasarlatmak maliyetli ve orta sınıf şarapsever için ulaşılabilir hedeflerden değildir. Ancak şarapla içli dışlı oldu iseniz ve bunu sürdürmeyi planlıyorsanız şarap dolabı almak makul bir seçenek olabilir, tabii bunun da pek ucuz bir seçenek olmadığını hatırlatmakta fayda var.”

Evet, şarap saklama dolabı almak pek ucuz bir seçenek değil ancak şaraba olan sevgi arttıkça, bir noktada insan kendini böyle bir yatırım yapmaya muhtaç hissediyor; bu dünyanın içine girdikçe, şarapları düzgün saklamak, özel olduğu düşünülen bazı ürünleri ise kendi gözetiminde yıllandırmak istiyor. Gerçek bir şarap severim diyor ve yıllandırılacak şaraplar almayı düşünüyorsan en iyisi bir birikim hesabı ayarlamak ve her ay oraya biraz para atmak. Sonrasında bir bakmışsın, istediğin dolabı alacak kadar para birikmiş bile.

Peki ya hangi dolabı seçeceksin? Ancak bu soruya yanıt vermeden önce belirteyim, yazı dahilinde yalnızca Türkiye’de rahatlıkla bulunabilecek markaların şarap saklama dolaplarına yer vereceğim. Sorunun cevabına geçersem, en önemli etken Saklama Kapasitesi diyebilirim.

Takdir edersin ki dolabın kapasitesi fiyatını etkileyen en önemli etken. Dolapların kaç adet şarap muhafaza edebileceğini göstermek için genellikle içine kaç adet 75 CL’lik “Bordeaux” tipi şişe sığacağı bilgisine yer veriliyor. Biz, iki kişilik çekirdek ailemiz için 164 tane şişenin sığabileceği bir dolap tercih ettik. Yalnız bu bilgiyi, “Hımm, demek tamı tamına 164 şişe sığacak dolabıma.” diye yazma kafana. Bir kere dolap asla hınca hınç doldurulmuyor; boşluklar bırakıp hareket alanı yaratmak lazım geliyor. Bu nedenle hacimden feda etmek gerekiyor. İkinci olarak, çeşitli şişe tipleri var, flüt şişeler, tatlı şarapların farklı farklı şişeleri ve benzeri gibi. Bu tür şişeler işin içine girince şarapları dizmek zorlaşıyor ve yine hacim kaybı yaşanıyor. Bu nedenle belirtilen saklama adedinin %10’u civarında bir kaybın olacağını aklından çıkarma.

Ayrıca kapasitesi 60-70’in altında olan dolaplara pek itibar etme, “Yahu 30’luk bir dolap alırım, bana yeter.” diyebilirsin ama emin olun ki yetmeyecek. =)

Saklama kapasitesine karar verdikten sonra, estetik ve kullanışlılığı etkileyen diğer özellikleri değerlendirmek gerekiyor. Mesela dolabı cam kapaklı seçersen, çok daha güzel bir görüntü elde edersin ancak fiyatı da artar. Önerim şu, şarap saklama dolabını salona koyacak ve tasarımın bir parçası haline getireceksen cam kapak iyidir. Ancak dolabı öylesine bir odaya yerleştireceksen yani fazla göz önüne olmayacak ise cam kapaklı almayıp, fiyatı düşürülebilir.

Bir de farklı bölmeleri, farklı sıcaklıklarda tutabilen dolaplar var. Mesela bizim dolabımızda bu özellik yok, dört farklı bölmenin de sıcaklığı aynı, 13 derece civarında. Ama bölmelerin sıcaklığı birbirinden bağımsız olsaydı, belki birinin soğukluğunu düşürür, beyazlarımızı ve köpüklü şaraplarımızı orada saklamayı tercih edebilirdik. Her halükarda farklı bölmelerin ısılarının birbirinden bağımsız olması elini kuvvetlendiren ama fiyatı artıran bir unsur. =)

Bu sayılanlar haricinde enerji tüketimi, kullanılan malzemenin kalitesi, Led’li ekrana sahip olması gibi diğer beyaz eşyalardan bildiğin şeyler de şarap saklama dolabı seçerken dikkate alman gereken özellikler.

Dolabın boş hali

Bizim dolap dolap dedik, ne olduğunu söyleyeyim, Liebherr’in Vinothek serisinden bir şarap saklama dolabı. Herhalde alalı iki yılı geçti, herhangi bir sorun ile karşılaşmadık, memnunuz. Liebherr, Türkiye’de en rahat ulaşılabilen, pek çok bayisi olan, kalitesini kanıtlamış bir marka, o nedenle üzerine fazla konuşmaya gerek yok. Ancak ulaşması biraz daha zor olmakla beraber kalitesi ondan aşağı kalmayan rakipleri var.

Dolabın dolu hali

Kavaklıdere’nin ithal ettiği Eurocave marka şarap saklama dolapları bunlardan biri. Bu tür dolaplar hakkında bilgi almak için Kav Butik’lere uğranabilir. (İstanbul’daki Kav Butik, Nişantaşı’nda, Atiye Sokak’ta bulunuyor.)

Diğeri ise Zalto’ları ülkemize ithal ederek gönlümüzü kazanmış, sahipleri gerçek bir şarap sever olan ve bu ülkedeki şarap kültürünü geliştirmeyi kendilerine şiar edinmiş Gustobar’ın ithal ettiği La Sommelier, Avintage ve IP Industrie markalı ürünler. (Gustobar, Liebherr bayiliğini de yapıyor.) Şarap dolabı almayı kafaya koyduysan yapacağın şeylerden biri Gustobar’dan Taner Öğütoğlu ile görüşmek olsun. Seni mutlulukla dinleyecek ve sorularına keyifle cevap verecektir.

Ayrıca, Caso markalı şarap dolabı kullanıp da memnun olan arkadaşlarım var.

Şarap dolabı konusundaki son atılım bir yerli girişim olan Vino Bellezza‘dan geldi. Dolap ve soğutucular alanında 1980’lerden bu yana faaliyet gösteren yerli bir üreticinin var ettiği Vino Bellezza, 2016’dan bu yana her şeyiyle bu topraklarda üretiliyor. Üreticinin Vintage, Reserve ve Decanter isimli üç farklı serisi var. Hepsinin şarap yıllandırma ve muhafaza özellikleri aynı, farkı yaratan estetik ve tasarımla ilgili detayların ve kullanılan malzemenin çeşitlilik göstermesi. Ürünler arasındaki farkları görmek ve detaylı bilgi almak için mağazada inceleme yapmak en iyisi.

Şarap dolabı önemli bir yatırım, içine sinerek alman gerek. Bu nedenle öncelikle ince ele ve sık doku, 3-4 farklı model belirle, sonrasında satıcılarla görüş, önerilen fiyatları karşılaştır, nasıl davrandıklarına bak, sorulara tatmin edici cevaplar verip vermediklerini iyice tart. Mesela biz her şeyi kafaya koyup bir bayiye gitmiş ve dolabı alacaktık, ancak oradaki satış görevlisinin ilgisiz tavırları nedeniyle vazgeçtik; sonra başka bir bayi bulduk, sohbet, muhabbet ve güleryüz bir arada olunca orayı tercih ettik. Kısacası, iyi hissettirmeyen bir satıcıdan ne olursa olsun alışveriş yapma.

Peki yıllanacak şarap neye göre seçilir? Bu başlı başına ayrı bir yazı konusu ancak başlangıç noktası oluşturmak için birkaç kelam edeyim.

Bir şarabı yıllandırmaya karar vermeden evvel meyve yoğunluğunu, tanenini, asiditesini, alkol oranını ve bunların arasındaki dengeyi doğru bir şekilde değerlendirmek lazım. Yıllanma süreci içerisinde meyve yoğunluğu ve tanen gerilemeye başlar, buna karşılık asidite ve alkol seviyesi aynı kalır. O halde, çok kabaca, meyve yoğunluğu ve tanen, asidite ile alkolü bastırıyorsa o şarap yıllanmaya uygundur denebilir. Yıllanma süreci içerisinde ne zaman ki tanen ve meyve geriler, asidite ve alkolle dengelenir, işte şarap o zaman içime uygun hale gelmiş demektir. Tabii içime hazır hale gelmiş demek fazlasıyla öznel bir değerlendirme, herkesin damak tadı ve damağının dengesi ayrı, bu nedenle nasıl şaraplar sevdiğini keşfetmen gerek. Bazıları şarabı genç ve taze severken, bazıları da yıllanmış, farklı aromalar geliştirmiş şaraplar ararlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir