Bordeaux Gezisi – Hazırlık
Günlerden bir gün, yurt dışı tatil planı yapmaya çalışıyor, Skyscanner’da kafamıza göre aramalar yapıyorduk. Yıl içindeki en ucuz uçuş noktası, en ucuz uçuş ayı gibi sıralamalara göre bilet bakarken, bu aramalardan birinde Bordo karşımıza çıktı. Aklımızda bir kıvılcımdır çakıverdi, neden Bordo’ya gitmeyelim dedik. Plan, program üzerine düşünüldü, kalınacak yer bakıldı derken, Bordo biletlerini almaya karar verdik.
Sıra, gezilecek şaraphaneler ile iletişim kurup randevu almaya geldi. Bu kısım hakkında uzun uzun yazmıyoruz çünkü “Alsace ve Almanya Gezisi – Hazırlık” isimli yazıda, randevu alma süreçlerinin nasıl işlediğine değinmiştik. Maceralarımıza geçmeden önce Dünya’nın en ünlü şarap bölgelerinden olan Bordo’yu tanımak yararlı olacaktır.
Aşağıda Bordo şarap haritaları göreceksin; her birini ayrı bir amaca hizmet ettiği için ekliyorum. Haritaların altında amaçlarına değineceğim.
Burada görüldüğü üzere Gironde Nehri, Atlantik Okyanusu’na kıyısı bulunan Bordo’nun kalbine bir hançer gibi saplanıyor ve onu ikiye bölüyor. Bu nedenle ilk aşamada Bordo’yu sağ yaka ve sol yaka olarak ayırıp, nehrin içerilere doğru girdiği alanlara da (Büyük harflerle Bordeaux yazan kısmın güneydoğu tarafı) orta kısım diyebiliriz. Sağ üst köşede ise ana apelasyonların listesi, haritada hangi renge karşılık geldiği ile gösterilmiş.
Peki Bordo’nun en kayda değer bölgeleri ve öne çıkan şarapları nelerdir? (Alfabetik sıralama ile)
–Barsac, Sek ve tatlı beyaz
–Graves, Beyaz ve kırmızı
–Margaux, Kırmızı
–Pauillac, Kırmızı
–Pessac-Leognan, Beyaz ve kırmızı
–Pomerol, Kırmızı
–St. Emilion, Kırmızı
–St. Estephe, Kırmızı
–St. Julien, Kırmızı
–Sauternes, Sek ve tatlı beyaz
O zaman bu mekanları kafamıza kazımak için bir de aşağıdaki haritaya göz atalım.
Ve son hariya geliyoruz; bu haritayı koymamın nedeni de Bordo’daki beyaz/pembe/kırmızı şarap dağılımını anlatmak.
Sol alta bakarsan, noktaların anlamlarını görebilirsin. Kırmızı (red), pembe (rose), sek beyaz (dry white) ve tatlı beyaz (sweet white) olarak çevirebiliriz.
Önemli bölgeler ve Bordo’nun haritadaki konumu ile alt bölgeler tamamsa, Bordo hakkında kısa kısa bilgiler vererek devam edeceğiz.
-Bordo, Fransa’daki toplam üretim ve kapladığı alan itibarıyla en büyük şarap bölgesidir.
-Bordo çok iyi beyaz ve harikulade tatlı şaraplar üretse de aslen bir kırmızı şarap bölgesidir. Üretilen şarapların %90’a yakını kırmızıdır.
-Burada uygun fiyatlı sofra şaraplarından, görüp görebileceğin en pahalı şaraplara kadar geniş bir skalada şarap üretilir.
-Bordo aslında kupaj demektir, buradaki beyaz veya kırmızı şaraplar genellikle iki ve daha fazla üzümün harmanlanması ile yapılır. Bu üzümleri saymak gerekirse, beyaz şarap yapımında Muscadelle, Sauvignon Blanc ve Semillon, kırmızı şarap yapımında Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Malbec, Merlot ve Petit Verdot kullanılır.
-Kırmızı üzüm dikili alanların %66’sında Merlot bulunurken, ikinci sırayı %23 ile Cabernet Sauvignon, üçüncü sırayı %10 ile Cabernet Franc alır. Beyazlarda ise en çok ekili üzümler Semillon (%47) ve Sauvignon Blanc’tır (%45).
-Bordo’yu anlamak için, konumunu dikkatle değerlendirmek gerekir. Muhteşem Gironde nehrinin yanı sıra, Dordogne ve Garonne nehirleri bütün bölgeyi besler. Neredeyse her yerde nehir yatağı veya sulak bir alan bulunur. Bunca su, yüzlerce yıl önce Bordo’nun önemli bir liman haline gelmesini sağlamış; Bordo, özellikle Fransa ve İngiltere arasındaki ticarette önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca, nehirler ve Atlantik Okyanusu’ndan gelen ılık Gulf Stream sıcak su akıntısı iklimi yumuşatmaktadır. Bordo’nun kara sınırları ise devasa büyüklükteki çam ormanlarıyla kaplıdır ve bu ormanlar, adeta bir kalkan görevi görerek iç bölgeleri zorlu iklim şartlarından korurlar.
-Eskiden üst düzey Bordo şarapları, çoğu kişi için ulaşılabilir haldeyken, astronomik şekilde artan fiyatları nedeniyle günümüzde yalnızca yüksek gelirli kişiler tarafından satın alınabilir durumdadırlar.
-Bordo’yu öğrenmek zordur çünkü yaklaşık 60 tane alt apelasyon barındırmaktadır.
-Bunun yanı sıra bölgeler kendi içerisinde bir sürü kalite sınıflandırmasına sahiptirler; bunlar ise şişelerin üstündeki Cru veya Grand Cru gibi ifadelerle belirtilir. Bunları burada anlatmak çok zor (Yine de merak ediyorsan tıkla: https://www.bordeaux.com/us/Our-Terroir/Classifications) ancak aralarından en ünlüsü olan “1855 Sınıflandırması” konusunda Levon‘un izleyen bağlantıdaki yazısı okunabilir: http://www.agos.com.tr/tr/yazi/9309/sato-sarapciligi
-Bordo, ciddi manada Dünya’nın en pahalı şaraplarına ev sahipliği yapar. “Liv-ex Fine Wine 100” isimli, en pahalı şarapların yer aldığı endekste, bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla Bordo’dan 51 şarap bulunmaktadır. Bu şarap adediyle Bordo, uzak ara birincidir.
-Şu anda Bordo’dan en çok şarap ithal edenler Çinlilerdir.
Bordo hakkındaki kısa kısa bilgilerin sonuna geldik. Bir dahaki yazıda gezimiz başlıyor!