Rick Kempen – Bira
Rick Kempen’in 2018 yılının sonlarında basılan ve Mustafa Özen’in çevirdiği “Bira” isimli kitabı, bira dünyasına giriş yapmak isteyenler için eğlenceli diliyle keyifli bir başlangıç şansı sunuyor. Kitap sohbet edercesine yazıldığı için hızlıca okunuyor, gayet akıcı. En çok hoşuma giden yönünün bu olduğunu söylemem lazım.
Kempen, kitabın başında biranın tarihsel yolculuğuna bir dokunuş yapmasının akabinde nasıl üretildiğinden bahsediyor. Biranın yapım sürecini iyi anlamak önemli çünkü buradaki farklılaşmalardan hareketle pek çok bira türü ortaya çıkıyor. Yapım süreci iyi anlaşılırsa, farklı türlerin nasıl ortaya çıktığına da rahatlıkla hakim olunabilir. Özellikle günümüzdeki IPA modası ve şerbetçiotlarına değinilen kısım ufuk açıcı.
Bunun ardından gelen kısım ise bira ülkeleri! Ne zamandır yurt dışına gidemeğimiz için bu satırları hayıflanarak okuduk. Biz bugüne kadar gezilerimizi şarap üzerine kurgulasak da biranın başrolde olduğu bir Avrupa gezisi hayallerimizden biri. Bakalım zaman ne gösterecek…
Kitaba dönersek, sonrasında bira türlerine ayrıntılı bir bakış attığını görüyoruz. Her bir bira yalnızca teknik detayı ile değil, hikayesiyle okuyucuya sunuluyor. Bu kısımdaki “Ekşi Biralar” kısmına içim gitti. En çok merak ettiğim bira türü, tamamen ayrı bir dünya. Türlerin ardından bira ambalajlarına değinen Kempen, herkesin bilmesi gereken bir hususu vurguluyor: “Biranın geleceği kutudadır.” Bira için en iyi ambalaj, doğru saklama koşullarını her şeyiyle sağladığı için teneke kutulardır.
Kitap bitmeye yakın bira tadımının nasıl yapıldığına ve içilen biradaki olası hataların tespit edilmesine odaklanıyor. Son bölüm ise bira ve yemek eşleşmesine ayrılmış; nokta atışı önerilerden ziyade işin teorisinden bahseden Kempen, eşleşmeler konusunda okuyucunun hayal gücünü kullanmasını istemiş.