Bir Şampanya Aşığı Olarak Winston Churchill

İngiltere’nin ünlü başbakanı, II. Dünya Savaşı’na damgasını vuran Winston Churchill gerçek bir Şampanya aşığıydı. Hatta, savaş devam ederken Churchill’in sarf ettiği şöyle ünlü bir söz mevcut: “Unutmayın beyler, yalnızca Fransa için değil, Champagne için de savaşıyoruz!”

Kadeh Kaldıran Winston Churchill

“Basit zevklerim vardır. En iyisiyle kolaylıkla tatmin olabilirim.” diyen, alkole ve yemeğe fazlasıyla düşkün olan Churchill’in Şampanya sevdası 30’lu yaşlarında başlasa da arşa çıktığı nokta, 1944’te Paris’te, İngiliz Büyükelçiliği’nin yeniden açılışı şerefine verilen bir yemekte Pol Roger ailesinden Odette Pol Roger ile yan yana oturmasıdır.

Winston Churchill ve Odette Pol Roger

Churchill, güzel ve alımlı bu hanımdan fazlasıyla etkilenir. Pol Roger’ın 1928 rekoltesini yudumlayan ikili, o günden sonra iyi arkadaş olurlar ve Churchill, diğer Şampanya markaları ile arasına mesafe koyup, gerçek bir Pol Roger hayranı haline gelir. Bu arada, Güney Doğu İngiltere’deki Westerham’de bulunan ve kırk yılı aşkın bir süre boyunca Winston Churchill’in evi olan yapı bugün müze olarak kullanılmakta olup, onun Şampanya sevgisine ithafen 1928 rekolteli bir Pol Roger sergilenmektedir.

Churchill’in sevgisine karşılık olarak Pol Roger da Churchill vefat edene kadar doğum günlerinde favorisi olan 1928 rekolteli Şampanyadan bir kasa yollamayı adet edinir ta ki 1953’te 1928 rekolte tükeninceye kadar, bundan sonra doğum günlerinde Churchill’e ikinci favorisi olan 1934 rekolteler gönderilmeye başlanır. Churchill’in Pol Roger’a olan sevgisini göstermek için yaptığı bir diğer jest ise favori yarış atına “Pol Roger” ismini vermek olmuş; sonrasında Churchill, Odette’i bu atın yarışını izlemek için İngiltere’ye davet etmiştir.

Winston Churchill ve Odette Pol Roger

“Şampanya olmadan yaşayamam. Zaferde, onu hak etmişimdir. Yenilgide ise zaten ona ihtiyacım vardır.” diyen Churchill, sabah 7:30’da mükellef bir kahvaltı ile güne başlar, 11’de viski sodasını içer, öğlen yemeğinde ise mutlaka Şampanya bulundururmuş. Günde en az iki şişe Şampanya içtiği söylenen Churchill hakkında bir yazar, ölene kadar 42 bin şişe Şampanya içtiğini hesap etmiştir. Bu rakamın abartı içerdiği açık ancak Churchill’in Şampanyaya olan sevdasını da bir o kadar iyi anlatıyor.

Pol Roger Şampanya Evi

Ayrıca Churchill, Odette Pol Roger’a yazdığı mektuplarda, adresi, “Champagne, 44. Cadde, <Dünyadaki en içilesi adres>, Epernay, Fransa” olarak belirtir, her daim sevgisini vurgulamaktan geri kalmazmış. 1965’te Churchill’in vefat etmesi üzerine Aziz Paul Katedrali’ndeki cenazesine katılan Odette Pol Roger, Epernay’e dönüşünde, İngiltere’ye ihraç edilecek Pol Roger’ların bembeyaz ön etiketlerinin Churchill’in yasını tutmak için siyah bir çerçeve ile çevreleneceğini bildirir. Bu gelenek 1990 yılına kadar devam eder.

Sağdaki şişenin ön etiketinin çevresinde siyah çerçeveyi görebilirsiniz.

1984 yılında ise Pol Roger, onu çok seven Churchill’i onurlandırmak için ölümünün 10. yılına denk gelen 1975 rekolteli “Cuvée Winston Churchill” isimli özel bir Şampanyayı yalnızca Magnum şişelerde piyasaya sürer. Bu Şampanya, Churchill’in sevdiği tarzdadır; harmandaki Pinot Noir oranı Chardonnay’e göre fazla tutulmuştur. Günümüzde aynı isimle üretilmeye devam edilen bu şarap, yalnızca en iyi senelerde piyasaya sunulmaktadır. Cuvée Winston Churchill içmek isterseniz yaklaşık 250 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekir.

Hayatı boyunca seyahat eden Churchill’in, Odette Pol Roger’a söz vermesine ve hatta ayağıyla üzümleri ezeceğini söylemesine rağmen “Dünyadaki en içilesi adres” olarak tanımladığı Pol Roger’ı hiçbir zaman ziyaret etmemiş olması da bir ironi barındırıyor olsa gerek.

Son olarak Churchill’den alıntılamak istiyoruz: “İyi bir yemeğin tanımı, iyi yiyecekler, iyi dostlar ve başından sonuna kadar Şampanya içilmesidir.”

2 comments on “Bir Şampanya Aşığı Olarak Winston Churchill”

  1. Y. Sabit Ağaoğlu dedi ki:

    Çok güzel bir anlatım ve bilgiler. Çok teşekkürler.

    1. Adım Adım Gurme dedi ki:

      Çok teşekkürler Sabit Bey.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir