Sıcak Şarap Tarifimiz

İstanbul’da havanın 17 derece olduğu bir 27 Aralık tarihinde “Sıcak Şarap” yazısı yazmak için pek motive olamasam da arka fonda Christmas şarkılarından oluşan bir listenin bana eşlik ettiğini söyleyebilirim. Böylelikle kendimi biraz da olsa havaya soktum.

Mulled wine, glühwein, glögg gibi yudumladığın ülkeye göre isim değiştiren ama ana maddelerinin üç aşağı beş yukarı aynı olduğu bir içecek bu sıcak şarap denen meret… Buz gibi kış günlerinde, özellikle de Noel pazarlarının kurulduğu Christmas dönemine denk gelen yurt dışı seyahatlerimizde hem ellerimizi hem de içimizi ısıtan bir içecek.

Mutluluk verecek bir sıcak şarap yapmak, şarabı seçmekle başlar. Biz genelde sevdiğimiz bir kırmızı şarapla yapmayı tercih ediyoruz. Çoğu kişinin düştüğü hataya düşmeyin; birçok baharat ve meyveden lezzet alacak diye normalde soframızda tüketmeyeceğimiz bir şarap ile sıcak şarabımızı hazırlarsak hata etmiş oluruz. Bu iş için kullanacağımız şarabın asgari bir lezzete sahip olmasını arzuluyoruz ki sıcak şarabımız bundan faydalansın. Şarabımız fiyat olarak mütevazi, meyvemsi, çok tanenli ya da asidik olmayan, dengeli bir şarap olmalı. Yıllanmış şaraplar ya da fıçıda dinlenmiş şaraplar sıcak şarap yapmak için uygun değildir. Özellikle tanik şaraplar ısınmanın etkisiyle daha da sertleşir ve damakta keyifsiz bir hale gelir. Bunlar kulağınıza küpe olmalı.

Şarabımızı seçtikten sonraki diğer bir önemli mevzu hangi baharatları kullanacağımız. Olmazsa olmaz baharatlarımız karanfil ve tarçın. Diğerleri sizin hayal gücünüze ve baharat rafınızın genişliğine kalmış. Biz sıcak şarabımızı yıldız anason, muskat, pembe biber ve kakuleyle çeşnilendirmeyi seviyoruz. Ama tabii ki bunların miktarı önemli! Ayarını kaçıracağınız baharat damağınızda keskin ve acı bir tat olarak kendini gösterebilir. Bu nedenle ne kadar çok baharat kullanırsanız şarabınızı o denli tatlandırma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Hayatta pek çok şeyde olduğu gibi bu işte de denge önemli.

Sıra geldi meyvelerimize, mevsim kış olduğundan mütevellit biz genelde elma, ayva ve portakal kullanmayı seviyoruz. Elma ve ayvanın çekirdeklerini çıkarıp dilimliyoruz ve şarapla buluşturuyoruz. Portakalın suyunu bir güzel sıkıp şarabımıza ekliyor, kabuklarını da birkaç parçaya böldükten sonra tencereye atmayı ihmal etmiyoruz. Dilerseniz bu aşamada karışımınızın içerisine kuru meyve de ekleyebilirsiniz. Sizin ve dostlarınızın damak tadına kalmış. Ama sizlere ufak bir ipucu verelim: Ekşiliği ön planda olan asidik meyveleri eklemeyin. Onlar, ısındıkça daha da ekşi hissettirecek ve acılaşacaktır.

Alkol sudan daha erken buharlaşacağı için karışımımızı kaynatmamaya özen gösteriyoruz. Bu çok önemli. Tenceremizin altı ne kadar az açık olursa, yani kısık ateşte, şarabımız baharat ve meyvelerle o kadar iyi demlenir.

Bu kadar bilgiden sonra sıra geldi bizim sıcak şarap tarifimize. Artık altın oranımızı bulduk diyebiliriz. Tabii ki bu tarif bizim damak tadımıza göre. Siz arzunuza göre daha fazla ya da az şeker ilave edebilir, baharatlarınızı daha da çeşitlendirebilirsiniz.

Malzemeler:

1 Şişe Kırmızı Şarap

1 Kabuk Tarçın

6 Karanfil

4-5 tane Pembe Biber

6 Küp Şeker

1 Kakule

1 Yıldız Anason

Yarım Muskat Rendesi

1 Elma ya da Ayva

1 Portakalın Suyu ve Kabukları

Hazırlanışı:

Bir şişe şarabımızı tenceremize alıyoruz. Bütün baharatları, elmayı, portakal suyunu ve nihayetinde portakal kabuklarını içine ilave ediyoruz. Karışımı en kısık ateşte, arada karıştırarak ısıtıyoruz. (Dilerseniz ısınmaya başladığında rom, brendi gibi yüksek alkollü içeceklerle sıcak şarabınızın alkolünü yükseltebilirsiniz.) Karışımı kati suretle kaynatmıyor; hazır olunca kulplu bardaklarla servis ediyoruz. Her bardağa meyve, tarçın veya karanfil koymaya özen gösteriyoruz. Sıcak şarabımızı yudumlarken hafiften pişmiş elmamızı da yemeyi ihmal etmiyoruz. Ben sadece elma ile yetinmem, yanında ne yiyeyim derseniz de güzel, bol baharatlı bir kış kurabiyesine hayır denmez. Bunun dışında tuzlu kuruyemişler ve rokfor, tulum gibi küflü peynirleri de yanına yakıştırıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir