Şaraplık Yerel Üzümler – Narince

NARİMCE’M

Üç tane kırmızı şaraplık yerel üzümden (Öküzgözü, Boğazkere ve Kalecik Karası) bahsettikten sonra sıra geldi mis gibi beyaz şaraplara hayat veren üç farklı yerel üzümümüze. Narince ile başlıyorum; Bornova Misketi ve Emir ile devam edeceğim.

Kabuğu ince ve narin bir üzüm olan Narince, Tokat’ın medarı iftiharıdır. Buradaki Yeşilırmak havzasında ve iklim geçişinin yaşandığı bölgelerdeki yaylalarda bolca yetiştirilmektedir. Ancak son zamanlarda, Kapadokya’nın volkanik topraklarından gelen güzel Narinceler de ortaya çıkmaya başladı. Sarıdan yeşile çalan Narince, yağlı ve orta gövdeli, aroma yönünden zengin, orta seviyede bir asiditesi olduğu için diri ve genel olarak dengeli şaraplar verir. Meşe fıçıda dinlendirilebilir. Burunda ve damakta armut öncülüğünde sarı meyveler, şeftali, turunçgiller ve hafifçe beyaz çiçeksi notalar hâkimdir. Mineralite de hissedilir. Bana sorarsan, Narince en özel beyaz şaraplık üzümümüzdür; doğru işlendikçe ve üzerine düşüldükçe harikulade şaraplar ortaya çıkacağına eminim.

Narincenin en büyük düşmanlarından biri asmanın kendi yapraklarıdır. Sarma yapımına çok uygun olan, damarsız, tüysüz ve ince yaprağı nefistir. Bu nedenle üzüm gereken olgunluğa erişmeden salamura yapmak için toplanan yaprakları, ortaya çıkacak şarabın kaliteli olmasını engeller. Yani, zeytinyağlı veya etli sarma yediğin her seferinde, bir şarabın hayatı son buluyor; bunu unutma. 😀

NE İLE İYİ GİDER?

Beyaz şaraplar söz konusu ise peynir tabakları ile kırmızılara kıyasla her daim daha iyi uyum sağlarlar diyebilirim. Narinceden yapılma şaraplar da yoğun ve aromatikler haricindeki herhangi bir peynirin yanına yakışır. Ama gerçek keyfi, yağlı balıkların ızgarasıyla yudumlayınca ortaya çıkar. Mesela şöyle güzel bir deniz levreği ile Narince ikilisi insanı arşa çıkarabilir. Ayrıca Ege’nin zeytinyağlıları, mezeler, kremalı makarnalar ve baharatlı tavuk yemekleriyle Narince yudumlamak mutlu edecektir.

ŞARAP VE MÜZİK EŞLEŞMESİ

Restorana adım attın, ortam gayet şık, her yer güzelce ışıklandırılmış, yüksek ve şen kahkahalar yok belki ama her yerde hararetli bir şekilde muhabbete devam edildiğini belli eden bir sohbet uğultusu etrafta geziniyor. Sen de güzel ancak ağır olmayan bir akşam yemeği yeme niyetindesin ve garsonun gösterdiği masaya oturdun bile. Fonda, tam bu ambiyansı tanımlayacak, ne hafif ne de ağır, orta karar, seni kucaklamayan ancak her daim orada olduğunu hissettiren bir parça çalıyor. İşte bu Narincenin müziği.

1) Hen Ogledd – Sky Burial

2) Büyük Ev Ablukada – Güneş Yerinde

3) Ozan Musluoğlu Feat. Sibel Köse – Moon And You

4) Hediye Güven – Siyah Sandıklarım

5) Ece Göksu – Close Your Eyes

 

“Bağ altında otururken

Yosmam gül güle bade doldururken

Yar doldurup ben içerken

Yavrum al kadeh kana boyandı”

Tokat Bir Bağ İçinde, Tokat Türküsü

(Ülkü Beşgül’ün sesinden dinlenmesi tavsiye edilir.)

https://www.youtube.com/watch?v=HOOzbvu6pc4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir