Şaraplık Yerel Üzümler – Emir

EMİR

İkinci beyaz şaraplık üzümümüz Emir ile karşındayım! Nevşehir ve Niğde’de, özellikle Kapadokya’nın Kızılırmak Vadisi’nde kalan volkanik topraklarında yetişen Emir, gevrek ve yüksek asiditeye sahip, zarif ama sade şaraplara hayat verir. Ayrıca volkanik topraklar, Emir’e hoş bir mineralite de katar. Emirin meyve aromaları baskın olmamakla birlikte limon, turunçgil ve elma, burun ile damakta hissedilir. Meşe fıçıyla arası iyi olmayan Emir, yıllandırmak için pek uygun değildir. Kısacası, Kapadokya’yı ziyaret edersen, Emirin hayat verdiği leziz beyaz şarapları içmeden dönme.

Emir, asidik yapısı nedeniyle köpüklü şarap yapmak için uygundur. Baloncuklarıyla insanın aklını başından alan köpüklü şaraplar, her insanın yüzünü otomatik olarak güldürecek ve keyiflendirecek potansiyele sahiptir. Lafı geçmişken, genellikle yapılan bir hatayı düzeltmek isterim: Her şampanya bir köpüklü şaraptır ancak her köpüklü şarap şampanya değildir. Bir köpüklü şarabın şampanya olarak isimlendirilebilmesi için mutlaka Fransa’nın Champagne bölgesinde üretilmiş olması gerekmektedir.

NE İLE İYİ GİDER?

Emir, farklı tür sushiler ile iyi bir ikili oluştururken lakerda, ahtapot, füme somon gibi deniz ürünleriyle keyif verir. Kuvvetli asiditesi nedeniyle özellikle kızartma balıkların yanına yakışan Emiri, sosu çok baskın olmayan kremalı makarnalar ile ızgara tavukla da öneririm. Izgara kuşkonmaz ve taze Ege otlarıyla yapılan zeytinyağlı mezeler Emirle denenebilir. Ayrıca, hafif ve bol yeşillikli salatalar Emir için biçilmiş kaftandır. Bir de ricam var, Emir ile limonlu bir cheesecake dene ve beğendiysen benim için kadeh kaldırıver.

ŞARAP VE MÜZİK EŞLEŞMESİ

Havada boğucu bir sıcak var ve sen de bu cehennemden kurtulmak ve serinlemek istiyorsun. Hafifçe esen bir teras barına kendini atıyorsun, deniz manzaralı bardaki tabureye kurulduktan sonra susuzluğunu gidermek için bir kadeh Emir sipariş ediyorsun. Şu an tek istediğin, iyice soğumuş şarabını içerken manzaranın ve müziğin keyfini çıkarmak. İşte senin için seçtiğim parçalar tam da bu amaca hizmet edecek.

1) John Scofield & Pat Metheny – The Red One

2) Dead Combo – Lisboa Mulata

3) Christian Löffler feat. Mohna – Haul

4) Seafret – Can’t Look Away

5) The Away Days – Layers

 

“Zafer kazandığında şampanyayı hak edersin, yenildiğinde ise zaten ona ihtiyacın olur.”

Napoleon Bonaparte

One comment on “Şaraplık Yerel Üzümler – Emir”

  1. Kalendrb dedi ki:

    Bir tūrlū beyaz alışamadim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir